Založ si blog

Máme problém, priatelia!

Mám dočítaný jeden historický román. Dnes som mala písať recenziu. Mala som rozobrať a ukázať svetu knižku, ktorá ma zaujala a bola mojím spoločníkom od počiatkov tejto humánnej krízy.

Ale….máme aj väčšie problémy. A ako to zadefinovala aj nemenovaná punková kapela z Rožňavy, „Žerieme sa navzájom.“

Do vypuknutia tejto kauzy som tomu verila! Že sa dokážeme zomknúť. Potlačiť svoje sebecké pohnútky a ťahať za jeden povraz. Ale nestalo sa. Dočkávame sa odsudzovania a podkopávania aj z radov nabližších.

Mne to už ani rozum neberie, ako môže mladá debutantka nebyť vďačná za vydanie básnickej zbierky. Bez grantu, z vlastného vrecka. Ako môže verejne útočiť na združenie a osobnosti, ktoré jej túto životnú šancu poskytli? A bojovať za percentá zo zisku v situácii, že sa knižka ukázala ako stratová?

Žijeme vo vyhrotených časoch, A doba z ľudí vyplavuje na povrch tie najhoršie stránky. Mladí si nevážia starších, mladá debutantka útočí na predstaviteľov združenia, ktorí by jej mohli byť rodičmi, či aj starými rodičmi.

Ono to vždy bude problém, ak arogancia, pýcha a ego budú prevažovať nad talentom básnikov, či akýchkoľvek iných predstaviteľov kultúry.

A toto nevydarené sponzorstvo je o to bolestivejšie, že ten finančný vklad sme mohli využiť na stovky ďalších investícií. Väčšina z nich by bola vhodnejšia, prínosnejšia, ziskovejšia, než táto čistá strata.

Ale každá chyba je dobrá aspoň na ponaučenie sa. A pevne verím, že naše ďalšie investície budú šťastnejšie.

Že sa raz skončia všetky tieto krízy. Že raz prestane byť človeku človeku vlkom. Že zostane nejaké zdravé jadro v rámci kultúr, ktoré sa aj naďalej bude vedieť podporovať. A že súkromné kníhkupectvá a vydavateľstvá následkom tejto krízy neskrachujú.

Dnešné správy priniesli aj pozitívum: na 2 mesiace môže byť domácnostiam aj firmám odložená splátka energií. A nik nebude v tejto dobe odpojený od energií. Aj keď hlad, hlavne v zaostalých regiónoch už reálne hrozí.

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.