Večne nepochopený aktivizmus

13. mája 2020, rmontmartre, Politický komentár Próza

Pár slov o práci bez pláce a o zápale pre verejné blaho. O nezávislej recenzii a jednom z mála nezávislých médií.

 

Mannou súčasného človeka sa stali peniaze. Vraj „bez peňazí ani pes nebreše“. A tak ľudia za všetkým hľadajú a vidia zištné záujmy.

V duchu lajtmotívu Môj dom, môj hrad, sa starajú len o vlastné sebestredné záujmy. Doma luxujú aj 2x denne, no na uliciach a vo voľnej prírode rozhadzujú odpadky, ako najatí.

Pre takýto typ ľudí je zrejme nad ľudské pochopenie, že jestvujú aj ľudia a činnosti, ktoré nie sú riadené mocou peňazí. Že sú ľudia, ktorí vidia aj ďalej od vlastného dvora. Ktorým záleží na prírode, na spoločenskom dianí, či povedzme v mojom prípade na rozvoji súčasnej slovenskej literárnej scény.

Už som spomínala, ako prvoplánovo a s mimoriadnym ohľadom na záujmy samotného autora vzniká väčšina recenzií, anotácií aj komentárov.

Slobodný názor sa stáva niečím nežiadúcim, čo by sa malo za každú cenu umlčať a dehonestovať. A keď už ho predsa len treba brať do úvahy, tak prichádzajú obvinenia, ako bol ten názor kúpený a manipulovaný.

Teátro vlastného Ega mnohých autorov býva ťažko stráviteľné.

Za seba môžem povedať snáď len toľko: nie som nový Dado Nagy, ani Mikšík v sukni. No ak je záujem zo strany súčasných autorov, rada si ich knihu prečítam a napíšem svoj nestranný názor. Samozrejme s vedomím, že samotnú knihu neberiem ako úplatok ani ako záväzok vďaka ktorému by som mala byť nútená kupovať si ďalších X častí prípadnej série kníh.

Teda kto by mal záujem o nestranný komentár na vlastné dielo, brány Knižnej mapy sú otvorené. No zároveň neodporúčam autorom, čo nie sú schopní prijať akúkoľvek formu kritiky a sú nejako apriori presvedčení o dokonalosti svojho diela.

S časopisom Kľúč Od komunikujem už dlhšiu dobu. Ono je to síce neštandardná situácia, ak novinár robí rozhovory s ďalším novinárom, avšak navzdory predsudkom sa nám spolupráca celkom osvedčila. Michal Albert prináša najnovšie pálčivé témy a ja z času na čas pridávam svoj slobodný názor.

Aktuálne o ekologickom aktivizme, o hrozbe 5G sietí a elektrosmogu:

AK SA NEVYVRÁTITEĽNE POTVRDÍ ŠKODLIVOSŤ 5G-TECHNOLÓGIÍ, VLÁDY SA ZÁVERMI ODBORNÍKOV BUDÚ MUSIEŤ RIADIŤ, HOVORÍ R. BOGDÁNI