Príručka živej viery

20. júna 2020, rmontmartre, Próza

Veľké a ťažké knihy sú fajn. Na doma a ak za ne hodláte utrácať majland. No práve tie malé, kabelkové formáty, vám často darujú aj zadarmo a môžu byť vaším sprievodcom na cestách-necestách.

 

Nejako takto som sa dostala aj ku knižke Ellen Gould Whiteová: Cesta ku Kristovi. Šupla mi ju dcéra s komentom, že ona vieru veru nemusí.

Autorka nám v tejto útlej knižke ponúka úvod a 13 kapitol.

Do každej kabelky…foto:autor.

Začiatok je čistá nuda. Pre každého, kto pozná teóriu stvorenia a nie je mu neznámy pojem svätej trojice. Či hriešnej podstaty človeka, za ktorého Ježiš zomrel na kríži, aby sňal hriechy sveta.

„Pokánie zahrnuje zármutok nad hriechom a odvrátenie sa od neho. Hriechu sa nezriekneme, kým si neuvedomíme jeho hriešnosť. Kým sa od neho neodvrátime celým srdcom, dotiaľ v našom živote nenastane nijaká skutočná zmena.“

No nad zvyškom textu pookrejete o to viac.

„Pravé vyznanie je vždy určité a doznáva jednotlivé hriechy. Tie môžu byť takého rázu, že ich možno vyznať len Bohu.“

Autorka nabáda k dennému spoločenstvu vo viere. Tak ako dvanásti apoštoli nasledovali Krista a hlásali jeho slovo, majú tak činiť všetky dietky božie.

Majú sa znovu narodiť v Duchu božom a zaprúc seba samých a vlastné hriešne túžby, slúžiť spoločenstvu a dennodenne vydávať svedectvo o viere a božom zámere.

„Ak sa myseľ stále zaoberá vlastným ja, odvracia sa od Krista, zdroja sily a života. Preto sa satan ustavične snaží odvracať pozornosť od Spasiteľa a zabrániť spojeniu a spoločenstvu človeka s Kristom.“

Autorka čitateľa napomína, že nestačí návšteva kostola, ani modlitba v rodinnom kruhu. Človek presiaknutý láskou k Bohu má sa mu zverovať so všetkými radosťami a starosťami v modlitbách. Lebo Bohu nie je žiaden problém príliš veľký a žiadna prekážka neprekonateľná.

„Príjemný a trvalý bude vplyv Toho, ktorý vidí v skrytosti a pozorne načúva modlitbe vychádzajúcej zo srdca. Jednoduchou, pokojnou vierou človek udržuje spojenie s Bohom a prijíma lúče nebeského svetla na svoj duchovný rast a posilu do zápasu so satanom.“

Jedno je isté: ak máte takúto živú vieru, už nikdy nebudete sami. A nebudete ani v úzkych, lebo s dôverou budete hľadieť na Otca nebeského a necháte sa viesť Duchom božím.

Ateisti sa knihou zrejme neprekušú a šupnú ju rovno ďalej.

Veriacim odporúčam. Síce nemáte tu priamo kongregáciu, teda ani netušíte, či autorka je katolíčka, evanjelička, či ako. Z posledných stránok sa dozvedáme, že knižku vydal Advent Orion z Vrútok a vytlačil alfaPrint v Martine.