Pár slov na záver atypického školského roka

30. júna 2020, rmontmartre, Politický komentár Próza

Korona doba napísala scifi scenár školského vyučovania. Vyučovalo sa na diaľku, deti v detských domovoch ostali uzavreté a izolované. Včera sme spoločne s ďalšími literátmi navštívili Detský domov v Tornali.

Ondrej Kalamár a Zuzka Kuglerová na neformálnom stretnutí s chovancami DeD.

Školský rok si niektoré školy skrátili a vysvedčenia porozdávali už v pondelok. Viacerí chovanci mali preto už zabalené a vybrali sa na cestu za svojimi rodinami. Ani počasie nám príliš neprialo, po horúčavách nastal prudký lejak. No ani to nás neodradilo v našej misii priniesť do detského domova knižky. Niektoré sme darovali adresne priamo deťom, iné sme odovzdali pani riaditeľke.

Zariadenie nemá vlastnú knižnicu, deti navštevujú mestskú knižnicu v Tornali.

Keďže sme na národnostne zmiešanom území, niektoré deti navštevujú základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským. A pretože tie rady čítajú po maďarsky, pri ďalších knižných daroch to budeme mať na pamäti.

Plánujeme tiež založenie literárneho klubu. Vo väčších mestách fungujú literárne kluby aktívne po celé roky, v našom regióne treba stavať od nuly. A vďaka jazykovým rozdielom je to ešte komplikovanejšie, nie však nemožné.

Dúfam, že si deti darované knihy počas prázdnin užijú.

Ja som sa vrátila tiež nabalená štvormi darovanými titulmi. Najväčšiu zvedavosť vo mne vyvolal Miroslav Kapusta. Neúnavný organizátor literárneho festivalu Ars Poetica Neosoliensis v Banskej Bystrici napísal román, ktorý si rada vychutnám.

Z každého rožka troška….

Užite si letné prázdniny, deti, mládež, rodičia. A počas letných horúčav si nájdite pár chvíľ aj tieni s dobrou knihou v ruke.

Vaša Renáta Montmartre

Kvietok si dnes zaslúžia nielen učitelia, ale aj rodičia a starí rodičia, na plecia ktorých tohto roku padalo viac, než po iné.

Fotografie: autor.