Biografia klasika detskej literatúry

23. júla 2020, rmontmartre, Film Próza

Zrejme aj vaše deti vyrastali/ vyrastajú v sprievode rozprávok medvídka Pú. A možno ste aj vy večer sledovali televíziu. Dávali pútavý príbeh, ako sa táto rozprávka zrodila.

Za všetkým hľadaj knihu? Možno ste si už všimli, koľko filmov je len adaptáciou úspešného románu. A vo svete rozprávok by to prečo malo fungovať inak? Pôvabné postavičky z kresleného seriálu: medvídek Pú, Iáček, Prasátko, sa rozšírili do sveta spočiatku práve v knižnej podobe.

Britský autor Alexander Alan Milne sa nechal inšpirovať hrami s vlastným synom a plyšákmi, ktoré mu nakúpila manželka Daphné.

Reedícia knižky je stále dostupná:

https://www.martinus.sk/?uItem=237666

Britský film strhujúco ukazuje život a postoje autora traumatizovaného prvou svetovou vojnou. Milne sa sťahuje na vidiek. Spisovateľom už je, no ďalšie témy sa mu hľadajú len ťažko. Zmýšľa napísať knihu proti vojne, no Daphné je skeptická. Nápad jej príde rovnako absurdný, ako písať proti strede.

Trucujúca manželka a pestúnka, čo si musela vziať voľno, nechávajú mladého otca samého so synčekom a jeho hračkami. Sami dvaja v stoárovom lese prežívajú najkrajšie chvíle svojho života.

Rozprávka čerpajúca z tejto idyly ich vynáša na piedestál slávy. Z malého Christophera Robina sa razom stáva celebrita s množstvom pozvaní, rozhovorov pre rádiá a davmi fanúšikov.

No popri všetkom tom lesku dieťa stráca súkromie, rovesníci ho neprijímajú, otca obviňuje, že predal ich spoločné zážitky.

Zbohom Christopher Robin je vyrovnávaním sa s náhlou a nepochopiteľnou slávou. A zároveň aj pamätník vnímavého otca a detských hier, aké sa ani po desaťročiach veľa nezmenili.

https://telkac.zoznam.sk/zbohom-christopher-robin