Honba za literárnym pokladom

29. júla 2020, rmontmartre, Próza

Meno Wiliam Shakespeare je až notoricky známe. No vedeli ste, že sa mu venuje aj samostatná veda zvaná shakespearológia? A autorom jeho nesmrteľných divadelných hier bol možno niekto úplne iný z urodzených kruhov?

 

Foto: autor.

Jennifer Lee Carrell prednášala dejiny a literatúru na Harvardskej univerzite a režírovala Shakespearove hry v Harvardskej divadelnej spoločnosti Hyperion Theatre Company.

V knihe Vraždy podľa Shakespeara zužitkováva svoj vlastný prieskum aj pracovné skúsenosti. Autorka splieta množstvo faktov s fantáziou v záujme vytvorenia napínavej detektívky.

Hlavnou hrdinkou je američanka Kate, ktorú pozvali do slávneho divadla Globe režírovať divadelnú hru Hamleta.

Na výročie požiaru divadla Globe však znovu postavené divadlo zase podlieha požiaru. Prvá obeť, vedkyňa Roz, necháva Kate škatuľku s indíciami.

Pokladom je stratený rukopis Cardenio.

V knihe sa prelína sedemnáste storočie s dvadsiatym prvým, historické postavy s fiktívnymi. Pátranie prebieha v Anglicku, Španielsku aj v USA.

V šialenej naháňačke je polícia vždy o krok pozadu. No autorka nás drží v napätí. Do záverečných scén netušíme, kto je na čej strane. Všetci sa tvária ako priatelia, no záhadný páchateľ kradne Fóliá a vraždí svedkov napodobňujúc scény z najslávnejších divadelných hier.

Popri tom pozvoľna poznávame rôzne teórie, ako syn rukavičkára nemohol, či aj mohol byť schopný autorstva všetkých jemu pripisovaných hier. Poznávame jeho život aj prípadných ďalších kandidátov na autorstvo.

A na záver nemôže chýbať rozuzlenie, ako v každej dobrej detektívke.

Knižka je strhujúca, pútavá a aj poučná zároveň. No je tu aj riziko, že svojho čitateľa unudí, ak vás prestane baviť prehrabávanie sa starými knihami a zbieranie starých listov a indícií.

Zaujímavý historický fakt autorka tlmočí skrz takýto článok:

Dobrá stávka