Založ si blog

Znevážili prácu našich otcov a starých otcov

Podaktorí čitatelia majú dojem, že si vnútorne protirečím a údajne už nehlásam to, čo pár mesiacov dozadu. Ja však naďalej monitorujem protivládne protesty a podľa možností sa ich aj zúäčastňujem. Ďalší bude 27.10 od 16:00 na Námestí SNP v Bratislave.

Róbert Fico dokázal v Rimavskej Sobote zmobilizovať niekoľkotisícové davy.

Primátor RS Jozef Šimko na pódiu povedal:

„Znevážili prácu našich otcov a starých otcov! My sme boli potravinovo sebestačný región a teraz tu máme najvyššiu nezamestnanosť a potraviny si musíme dovážať.“

Toto nie je chyba jedinej vlády! Toto je následok desaťročí drancovania našej ekonomiky. Keď sa zatvorila väčšina družstiev a takmer všetky spracovateľské podniky. Tisíce ľudí sa ocitli na dlažbe a jediná možnosť, akú im úrady práce ponúkajú, sú továrne na západe Slovenska. Asi všetci by mali zabudnúť na svoje korene, zanechať svoje domovy a ísť do automobiliek naháňať normy.

Kvetnaté reči o údajnom priemyselnom parku sú len vytipovaním zelenej lúky, kde sa po celé roky nič nehne.

Vlastne jedného takého potenciálneho investora nám predstavila aj televízia.

Akýsi megalomanský podnik na spracovanie dreva by chcel odkúpiť a spracovať také masívne množstvá dreva ročne, že by všetkých malých a stredných spracovateľov dreva totálne odrovnal a s tak masívnym drancovaním našej drevnej hmoty už ani štátne lesy nesúhlasili.

Mne to hlava neberie, prečo bolo niekomu jednoduchšie všetko to u nás pozatvárať a nahnať davy na úrady práce. Je to pre niekoho výhodnejšie, ak nás oberú o živobytie a donútia žobrať o prácu, či o krajec chleba????

Ale vráťme sa pod most

Aktuálne hovorím o moste SNP v Bratislave. Možno Bratislavu nepoznáte a tak vám ani nie je celkom jasné, že Rybné námestie, kam nás prišiel navštíviť pápež František, sa nachádza tesne pred Mostom SNP. Celý most bol kvôli tej návšteve uzavretý.

Pápeža však nezaujímalo samotné námestie, ani monumentálny most.

Dokonca ani desiatky, či stovky veriacich, zatlačených za ohradami, ktorí videli len biely rukáv v čiernom aute.

Táto megalomanská komunistická stavba totiž kráčala cez mŕtvoly.

Okrem UFA moc krásy nemá.

Ufo sa síce krásne týči nad Dunajom, no samotné cesty a podmostie zasahujú až po katedrálu.

A kvôli stavbe tohto mosta, či len z číreho antisemitizmu, stavitelia dali zrúcať celú Neologickú synagógu, ktorá stála v tesnom susedstve katedrály.

Takýto mohutný symbol súžitia Židov a Katolíkov si podaktorí mešťania zrejme nenechali ľúbiť.

Budovu odkúpili a zrúcali.

Židovským umelcom ostali oči pre plač a maľby plné búrania synagógy.

Boli sme viacvežatí.

A teraz si na toto zrúcanisko vedieme pápeža, vedieme sem celé skupinky zahraničných turistov, aby sme im ukázali pár fragmentov z toho, čo po tej synagóge ostalo: tehly a skaly, fotky a nejaký ťažko pochopiteľný pamätník nášho barbarstva.

Zichyho palác zdevastovali len polovičato

Od mosta SNP sú už len 2 uličky, aby ste sa cítili v samotnom srdci starého mesta.

Zichyho palác je dvojposchodová budova, kde sa konajú výstavy, koncerty aj svadby. Samotný pamätník pri vstupe píše o bezcitnej modernizácii, ktorú sa údajne už podarilo napraviť.

No návštevník by si mal svoj obraz urobiť sám. Už len samotná idea, že niekto by nutne potreboval výťah z prízemia na druhé poschodie? V Rožňave máme plno trojposchodových panelákov a tí ľudia proste vyjdú hore.

V Bratislavskom paneláku síce máme krásny a nový výťah. Ale plno ľudí chodí aj tak pešo. Chcú byť zdravší, chudší, či sa len nechcú zaseknúť.

Malý, starý, načo nám ?

Teda výťah z krásy Zichyho paláca ubral celkom veľa.

Samotné neónky a modernistické prvky vo veľkých sálach ba sme ešte akotak mohli prijať.

Hudobná sála na druhom poschodí.

Počas posedenia v malinkej klubovni, ktorú využívajú aj ako cvičiareň jógy, však máte dojem, že z tej histórie neponechali absolútne nič.

Steny sú potiahnuté masívnou tmavozelenou kožou. Všade visia modernistické, nie moc príjemné obrazy. Stolíky sú geometrického tvaru, kresielka trendovo čierno-biele, so šachovnicovým vzorom. Tie kresielka by boli fajn v nejakej kaviarničke kade-tade – tu mi však s krásou paláca moc nekorešpondujú.

Miestami nachádzate pár úplne zanedbaných stien s pôvodnými, už dávno obdratými dekoráciami.

A blúdiac po tomto staronovom bludisku máte dojem, akoby ste navštívili akúsi starenu po plastike. Už nie je ani stará, ani mladá ….už je len rukojemníčkou tých, čo sa o ňu nevedeli postarať.

Fotografie: autorka, 2021.

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.