Založ si blog

Môj favorit medzi literárnymi magazínmi

Niekedy celkom dávno som písala blog o uhle pohľadu. A akosi vzácne sme sa zhodli, že uhol pohľadu je sviňa. Na tú istú vec sa môžeme dívať z dvoch aj viacerých perspektív. A literárne časopisy ani v tomto nie sú výnimkou.

Ako začínajúceho autora človeka poteší každá jedna publikácia. Z tohto pohľadu v dobrom spomínam na Literárny týždenník (LT), kde mi vyšla recenzia a nezazlievam ani Dotykom, že onehdy môj príspevok neuverejnili. Napísali mi však milý odkaz, ako mám písať a neprestávať.

Z hľadiska čitateľa môže byť človek o čosi kritickejší. Publikovať by ma v ideálnom prípade mohli všetci, kupovať by však človek chcel len to najlepšie, najaktuálnejšie. To, čo mu reálne dáva zmysel si zakúpiť.

Ja som už na tomto blogu napísala pár kritických slov na margo LT aj Dotykov. Možno ste ich však prehliadli, alebo minimálne si nespájate tie súvislosti až tak dokopy. Teda v skratke:

LT aj Dotyky vydáva Spolok slovenských spisovateľov (SSS)

LT sa borí s ustavičnými finančnými ťažkosťami. Už prešiel z týždenníka na dvojtýždenník a pravidelne nabáda čitateľov na zbierku o záchranu, ale zarábať si reklamou sa mu akosi nedarí. Človek má pri LT dojem, že zaspalo dobu. Spomína úmrtia a sťažuje sa, že nemajú väčší priestor v televízii. Akosi si pripadáte, ako na návšteve cintorína – ponuro a stratení v čase.

Recenzie prichádzajú na kadečo, čo si na pulte kníhkupectva ani nevšimnete a najkrajšou stránkou je asi tá posledná s aforizmami.

Pri Dotykoch sú tie pocity ešte rozpačitejšie. Definujú sa totiž ako časopis mladých, no aktuálne už berú kadečo. Ich hlavným respondentom sa stal päťdesiatnik, čo ohovára svojich kolegov z branže.

Aj ďalšie články sa nesú v duchu ohováračiek, väčšina článkov je bez podpisu, akoby sa aj samotní redaktori hanbili za ten brak, čo reálne čitateľovi predkladajú.

Avšak v Almanachu nájdete svojich súputnikov, rovnako začínajúcich autorov a tak trochu sa tešíte, že aspoň niekto a niekde im ten priestor dal.

Najväčšieho Faux pas sa však dopustili Dotyky s Patríciou Gábrišovou.

Poslala im receneziu na básnickú zbierku Maje Jakúbekovej Vykrivenie. Po dvoch mesiacoch čakania si to rozmyslela. Poslala Dotykom správu, že nechce zverejniť recenziu a zároveň tú recenziu poslala do Romboidu.

Recenzia vyšla de facto v rovnakom čase v dvoch rôznych, konkurečných médiách. Ono žiaden čitateľ nekúpi 2-3 magazíny, aby v nich čítal rovnaké články. Gábrišová sa za vzniknuté nedorozumenie čitateľom ospravedlňuje.

Aký je postoj Dotykov a či vôbec toto zaregistrovali, mi zostýva neznámou.

Tento magazín však sklamal aj v neaktuálnosti. Propagovať eventy po uzávierke čitateľa tiež moc nepoteší. Rád by dostal avízo včas, nie až po funuse.

Titulka oči nevybije, ale nesie posolstvo.

Konkurenčnú Knižnú revue (KR) vydáva Literárne centrum.

Každoročné hodnotenie tvorby autorov zadelené podľa žánrov býva strašiakom nejednému autorovi, ktorého literárna kritika dokáže rozniesť na kopytách. Zároveň však mám taký pocit, že čo sa do toho celkového hodnotenia nedostane, akoby ani nejestvovalo, či minimálne nebolo pre kritikov dostatočne zaujímavé.

Listovaním v KR sa vám na prvý pohľad môže zdať, že toto je už magazín príliš náročný a profesionálny. Avšak druhé a ďalšie pohľady dokážu milo prekvapiť.

V KR zistíte, že reklamu dokážu sprostredkovať, aj z nej profitovať. Že nezaspali dobu a keď si spomenú aj na práve zosnulých, robia to úžasným ospevujúcim spôsobom, nie s pachuťou cintorína.

Avíza na eventy sú aktuálne, čitateľ sa má do čoho reálne zapojiť.

Zrazu máte pocit, že dostávate aktuálne a relevantné informácie zo sveta literatúry. Dozviete sa o aktuálnej ponuke kníhkupectiev, o víťazoch posledných literárnych súťaží aj o medzinárodných literárnych konferenciách so slovenskou účastou. Redaktori sa pod svoje články s radosťou podpisujú, lebo za kvalitu sa nik nehanbí a aktuálne vydanie KR môže s hrdosťou ukázať svojim priateľom aj známym z literáreho sveta.

Môj favorit je teda jednoznačný. Možno iní majú iných, no to je už vecou ich osobných preferencií.

Fotografia: autorka

 

 

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.