Založ si blog

Nové verzie starej rozprávky inšpirovanej znetvorením dolnej končatiny

Možno z tohto názvu nie celkom rozumiete, o ktorej rozprávke je vlastne reč. Mne tiež nebolo dlho jasné, o akých malých nožičkách, zväzovaných aby ďalej nerástli, je eufemicky reč, až som si nepozrela otrasné fotografie posledných číňaniek s Lotosovou nohou.

Teda bavíme sa o našej kultovej Popoluške. O filme, ktorú si Nóri až notoricky púšťali na každé Vianoce, až sa rozhodli urobiť si tú svoju vlastnú verziu.

Oproti našej tam majú tú svoju tradičnú severskú atmosféru a dali aj jednu scénku navyše: bozk dvoch mužov.

Medzi Slovákmi ani Čechmi sa táto nová verzia neteší prehnanej popularite. Akoby tí ľudia mali dojem, že im niekto ukradol ich tradičné, rokmi overené dielo.

Ja mám skôr opačný názor. Nebaví ma z roka na rok sledovať samé reprízy, akoby žiadna nová tvorba už nejestvovala, ani nemala dôvod jestvovať. A rovnako ako už máme aj Bibliu pre deti, či Štefánika v komikse, tak nech si aj Severania majú vlastnú Popolušku, aj keď v našich končinách s propagandou LGBTi ďaleko nepochodia.

Ale tá zmena prostredia a tvárí mi vyslovene vyhovuje. Ako keď človek po dlhých týždňoch rovnakého menu objaví zmenu v jedálnom lístku.

Balet tiež poriadne zaťažuje nohy –a pripomína cupitanie.

To, že Popolušku si na svoj program vytýčil aj balet SND je ďalšia milá obmena.

Nikdy som nevidela operu, no vo francúzskom dome predsa!

Nikdy som nevidela balet, ale dej Popolušky je mi dobre známy…a tak by som sa v ňom mohla nájsť a nestratiť.

SND ponúka aj možnosť kúpy darčekových poukazov. Teda ak nechcete milovaným darovať niečo, čo by aj tak nenosili, alebo nečítali, takýmto poukazom si majú možnosť vybrať podujatie, aké ich skutočne osloví.

A že Popoluška je o malých nohách?

A zväzovanie bránilo rastu?

Akosi to ž bolo dávno predostierané, no nikdy nie vo svojej skutočnej nahote.

Posledné číňanky s lotosovými nohami práve dožívajú.

Babičky so znetvorenými nohami, ktoré majú namiesto nôh kopytá, prsty na nohách úplne zdeformované a skrútené hlboko pod nohou.

Mám problém so zápästím. Teda poznám elastický obväz a už celkom dlho si to zápästie obväzujem. No keď tlačí, rozviažem a je to nebe a dudy oproti tomu, čo museli prežívať tie čínske nešťastnice.

Všetko to si zmyslel akýsi zvrhlý čínsky vládca očarený cupitaním konkubín okolo seba. A tak lotosové nohy vyhlásil za etalón krásy.

Ak by to bola rozprávka o kráske a zvierati, tak by som mohla výstižne formulovať, že netvor zohavil krásku.

Na popud tohto cisára sa dievčatám naprieč krajinou drasticky deformovali nohy. Ony sa nieže obviazali, ale sťahovali, krútili a lámali, s cieľom dosiahnuť nejaký bizarný tvar, ktorý vraj pripomína lotosový kvet.( Mne tento fakt pripomína film Boxing Helena. –tam sa šialenec pokúšal uchovať si večnú poslušnosť a lásku Heleny odstránením všetkých jej končatín.)

Na takto znetvorených nohách sa skutočne dalo jedine cupitať. Dievčatá s deformovanými nohami stratili schopnosť bežať aj kráčať bez pomoci. Dokonca bez opory neboli schopné ani stáť. &ostali teda uväznené v bolesti a pri sedavom zamestnaní, akého sa im vlastne okamžite aj dostalo. Až Mongolskí vládcovia sa pokúsili zakázať tento barbarský zvyk, no medzi pospolitým ľudom bol príliš hlboko zakorenený a odtránila ho až robotizácia, ktorá nahradila monotónnu prácu týchto nešťastníc.

Vďaka nutnosti autorských záberov vás týmto nabádam samých si hľadať články a fotografie o lotosových nohách, keďže som sama žiadnu takúto babku so znetvorenými nohami nestretla. Ich smrťou zanikne zvyk, aký sa nemusel ani objaviť.

 

 Fotografia: autorka

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.