Založ si blog

Neplač, miláčku!

Vraj smiech lieči, ticho lieči, plač lieči. Zbierka myšlienok o obyčajnej ľudskej slze.

Požičala som si slovné spojenie,Neplač miláčku, od jedného nášho známeho. Toto slovné spojenie má ako spomienku z detstva a používa ho mechanicky, prakticky mimo kontextu, viackrát denne. Až sa to stalo jeho kvázi pseudonymom.

Plakať, či neplakať? Toť otázka, na ktorú väčšina odpovedá: poplač si, uľaví sa ti. Menšina vie, že aj sĺz vie byť priveľa. Z malinkého prúdu sa dokážu rozrásť na potok až riavu. Dokážu jedinca so sebou strhnúť a v tom najhoršom scenári spôsobiť až nervový kolaps.

Plačlivosť má odborné pomenovanie Lakrimozita. U detí býva pochopiteľná, zapríčinená tým, že dieťa nevie komunikovať so svetom. U dospelých môže byť jedným z príznakov emočnej lability.

Dôvody plaču sú rôznorodé. Od priveľkého šťastia, dojatia, cez bolesť, smútok, frustráciu. Slza sa miestami označuje ako ženská zbraň. Možno zaberá na zaľúbených mužov.

A prejavy smútku, či bolesti sa tiež rôznia. Celá paleta prejavov smútku a bolesti sa odhaľuje pri pohreboch. Jedni sú tvrdí a ani slzu nevyronia, iným stečie pár sĺz po líci, ktoré si diskrétne utrú vopred pripravenou vreckovkou. Niektorí majú červené, vyplakané oči, lebo preplakali celú noc. A tí najvýraznejší sa vrhajú na truhlu, nahlas bedákajú, ozýva sa celý cintorín. O tých sa už treba vyslovene starať. No občas sa aj tak prihodí kolaps, priamo počas obradu.

Klip od Guns n Roses: Dont Cry ukazuje celú škálu situácií schopných rozplakať, rozľútostiť človeka. Zasadenú do časovej škály medzi dvomi narodeniami. Piesní o plači je enormné množstvo. Stačí si do youtube zadať Crying songs a už sa to na poslucháča valí. Z toho enormného množstva som siahla po starej dobrej klasike. A hlavne ak „hardrock je môj život.“

Love song od Zbraní a ruží s textom piesne Neplač aj s prekladom nájdete na linku:

https://www.karaoketexty.sk/texty-piesni/guns-n-roses/don-t-cry-2411

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.