Založ si blog

Sulík a Remišová priniesli prísľuby rozvoja do Rimavskej Soboty

Ako aj sami uviedli, ide o najmenej rozvinutý región s najvyššou mierou nezamestnanosti. Leží niekde uprostred prázdna, bez diaľničného prepojenia na Bratislavu, či Košice. Miesto de facto odsúdené na zánik.

Sľuby, sľuby a zase len sľuby!

Koľké roky už počúvame o vybudovaní priemyselného parku v Rožňave, či aj Rimavskej Sobote?

Ale tie ohromné sľuby akosi stále ostávajú len na papieri a v podobe slov.

Zúfalstvo bezvýchodiskovosti donútilo primátora Rimavskej Soboty ku spoločným krokom aj s extrémistom Kotlebom. Poslanci tie kroky síce rázne odmietli, ale liek na úpadok nemali ani oni.

V tlačovke nám Sulík ponúka, citujem: „holuby na streche“. Neznáma firma skrz sprostredkovateľa prejavuje záujem o priemyselný park a máme v RS aj predajcu prívesov, ktorý by snáď, pri ideálnej konštelácii hviezd, bol schopný vybudovať v RS fabriku na výrobu prívesných vozíkov.

V súčasnosti pracovníci z RS régia dochádzajú do Maďarska organizovane, autobusmi. Vyrábať prívesné vozíky aj elektrobicykle.

Malinká hŕstka šťastlivcov má prácu, ostatní odkázaní na potravinovú pomoc od Červeného kríža tam zjavne nemôžu živoriť večne.

Celé roky sme počúvali, ako treba odísť. Minimálne do Bratislavy ale ideálne do celej Európy, lebo v tejto hladovej doline sa proste nedá žiť.

A teraz nám zase raz ponúkajú pomoc?

Pozde, pozde, zúfalo pozde. Pripadá mi to natoľko oneskorené ako resuscitovať zdochnutého psa.

Oblasti nevhodné na život by mali byť podľa mojej mienky ponechané prírode a času. Zbúrať nelegálne stavby, zakonzervovať historické dedičstvo, vytvárať skanzeny a národné parky.

Je potrebné si uvedomiť, že minimálne polovicu, no často aj väčšinu obyvateľstva v našich dedinách tvoria Rómovia. (Aspekt, ktorý zrejme primátora Šimka motivuje kooperovať s Kotlebovcami. Lebo na riešenie rómskej otázky sa ukazujú byť všetky terajšie vlády prislabé, to len Kotleba sa tvári, že by si s nimi dajako aj vedel poradiť. Avšak po požiari hradu Krásna Hôrka sa ukázalo, ako málo je toho schopný aj reálne vyriešiť.)

Proste vysoká koncentrácia Rómov dodáva regiónu ďalšie špecifické problémy, no samozrejme zároveň aj možnosti čerpania zo zdrojov fondu Kult Minor.

Remišovej nádej, že vytvorením priemyselného parku priláka do regiónu naspäť svojich vysťahovalcov, považujem sa nereálnu a málo podloženú. Osobne nevidím žiaden dôvod sa po X rokoch odpracovaných ďaleko od rodiska vracať. A prijímať nejakú mizernú prácu s minimálnym nástupným platom, ak už niekde inde mám svoje miesto, mám našliapnuté správnym smerom a vidím reálne zvyšovanie sa mzdy aj zlepšovanie podmienok.

Richard Sulík zase krásne a obrazne opísal, aké elementárne kroky sa to vláda vlastne snaží urobiť. Odkúpiť pozemky v RS, naťahať inžinierske siete a ponúknuť stavebný pozemok potenciálnemu investorovi. S nádejou, že kratučký úsek diaľnice prepájajúci dve vlastne susedné mestá Lučenec-Rimavská Sobota bude pre investora dostatočným lákadlom.

Samozrejme, budem so záujmom sledovať, ako sa od týchto prvotných krokov dopracujú až k priemyselnému parku. Avšak na to je táto vláda dostatočne labilná a projekt dostatočne veľký, aby sa to za pôsobenia Matovičovej vlády zase raz ani nedotiahlo do konca.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.