Založ si blog

známe-neznáme-poetické

Život ženy je nekonečný kolotoč muž-deti-domácnosť-zamestnanie-vnúčence-varenie, pranie, žehlenie- možno tá záhradka – možno nejaké to zvieratko. No chce to skutočne veľké odhodlanie, aby si žena dokázala vyčleniť čas a priestor aj sama na seba, na svoje záľuby, na svoju sebarealizáciu. Našťastie, aspoň podľa ponuky knižného trhu sa javí, že sa to nejednej žene predsa len podarilo.

 

Náš knižný trh je už naozaj presýtený.

A ako aj reklama hovorí: Nikam nemusíš chodiť, nič nemusíš robiť.

Ja som však chodila a robila 😀

Cestovala som do čarovných Smoleníc na autorské stretnutie a prichádzala do Bratislavy s priehrštím nakúpených aj podarovaných kníh.

Jednou z nich bola aj táto typicky ženská zbierka poézie.

Kvalitná obálka je schopná zaujať.

Janka Biskupičová nazvala svoje dielo Terra Incognita, v preklade Krajina neznáma, či nespoznaná.

Vizuálne ju nádherne dotvorila už overená ilustrátorka Alexandra Geschwandtnerová. Okrem titulky jej obrazy slúžia aj ako predely jednotlivých častí. Alexandra nás unáša do rozprávkového sveta nádherných žien aj zvierat.

Ale akú neznámu krajinu nám to tá naša poetka vlastne predstavuje? A je pre nás táto krajina skutočne neznámou? Či sa ňou stáva až pre naše deti a vnúčatá, ktoré sa zasekli v akomsi virtuálnom medzipriestore a nedovidia už ani do babkinej záhrady, či do dávno zabudnutého rodinného albumu?

„Bezvonná nirván na nás sa rúti,

výlučky,

smrady,

chlast

stekajú prúdmi.

Ak ti aj pohladí letmo po líci,

ruku má škripnutú

v boxerskej rukavici.

Ave, patentia nostra…

plevel rozkvitá…”

Zrejme sa mohlo ešte pár hodín stráviť nad korekciami. Namiesto nirván asi malo byť nirvána, namiesto ti asi ťa a plevel je proste bohemizmus. Mne osobne moc oči nekole, no niektorým čitateľom takéto veci vadia.

Teda obsahovo sa pohybujeme medzi súčasnosťou a minulosťou a tou neznámou krajinou je naša stará známa matička Zem.

Básne sa láskajú s ročnými obdobiami aj menovite s kvetinkami.

O levanduli napríklad autorku napáda:

„Fialkastý krémeš zachutí

v galérii nad Balatonom.

v maďarskom Toskánsku

 

nazývanom Tihany.”

Láska k tradíciám sála aj z tejto ilustrácie.

Básne sú pomerne krátke a ľahko stráviteľné, obrázky čarovné. Premýšľam, že toto krehké dielko nie je nevyhnutne súdené iba pre dospelákov. Vlastne každé stredoškolské dieťa by sa v ňom vedelo zorientovať, prípadné neznáme doštudovať a zlepšiť si tak vedomosti, čo by ani nebolo na škodu.

Fotografie: autorka

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.