Založ si blog

Bedeker Jardu Žideka podporovalo Ministerstvo kultúry

Televízne noviny aj sociálne siete sú plné nevôle. Máme tu nedoriešený prípad Andrejky z Miloslavova, či vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou na spadnutie. Samotných Slovákov rozdeľujú názory na očkovanie ale aj zmluva s USA, ktorá dáva plno priestoru na strašenie, či aktivizovanie sa, vraj údajne „za mier“. (Akoby na Slovensku záležalo, či Rusi napadnú Ukrajinu, alebo čokoľvek väčšie, mimo našej krajiny.)

Má v takýchto šialených chvíľach ešte zmysel venovať sa tak obyčajným a pokojamilovným veciam, ako je kultúra, či gastronómia?

Aj samotné Bratislavské počasie sa ide zblázniť. Teplota osciluje okolo nuly, chvíľu prší, chvíľu padajú krúpy. Včerajšie popoludnie vietor dul z plnej sily. Plexisklo na zastávke MHD len s námahou odolávalo silnému náporu.

A práve o takomto otrasnom počasí je aj báseň od velikána Petőfi Sándor: Téli világ (Zimný svet). Básnik nachádza útočisko pred nevľúdnym svetom v teple domova:

Hol a boldogság mostanában?

Barátságos, meleg szobában.

Kde je šťastie v tomto čase?

V priateľskej a teplej izbe.

Teda dostávame sa k rovnakému záveru: práve v časoch, kedy sa nám zdanlivo všetko rúca okolo nás, je dobré sa venovať aspoň tým zrniečkam dobra, čo v sebe a vo svojom najbližšom okolí máme, poznáme.

Dobra, z čoho sa môžeme tešiť a z čoho môžeme načerpať nové sily.

Jardu Žideka som obdivovala aj mu závidela už počas Áno, šéfe.

Lebo buďme úprimní, ono nie je žiadnou samozrejmosťou, ak je človek vo svojom odbore na špičke. A tiež nie každému sa stáva, aby jeho život napĺňala práca, ktorá ho aj skutočne baví a napĺňa.

V tej relácii sme mohli spoznať nejednu slovenskú reštauráciu a uvidieť ako a v akých podmienkach sa tam zhruba varí.

Tie pravdy, ktoré sa akosi mimovoľne vyplavili na povrch, platia aj obecne.

Vo väčších reštauráciách sa vydávajú rádovo stovky meníčok, ale prilákať zákazníka na večeru, to chce už koncept a dobré meno.

A je to aj samozrejmé. Veď v čase obeda sa mestá hemžia hladnými zamestnancami, podnikateľmi, návštevníkmi úradov aj zdravotných stredísk.

Avšak na večer už máme svoje povinnosti za sebou. A určite aj finančná neistota je na vine, že radšej si tú večeru vyriešime sami, v teple vlastných domovov a vychádza to nepomerne lacnejšie, než drahé steaky v reštauráciách.

No kupodivu, bratislavské rodiny si napríklad rady užijú wellness. Namáčať sa zo hodinku- dve v príjemnom jakuzzi, či menšom bazéne, zrejme príde ako príjemné trávenie voľného času pre rodičov aj deti.

A na Valentína nás hotely už odteraz lákajú na romantickú večeru aj v spojení s relaxom vo wellness.

Ale chceli sme o Židekovi. Po pomerne úspešnej šou Áno šéfe, sa spustilo niečo ešte krajšie a záživnejšie. Nebíčko v papuľke možno nebolo práve najtrefnejšie pomenovanie, pretože náš obľúbený kuchár nám toho ukázal nepomerne viacej.

V tejto relácii podporovanej Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky už cestujeme nielen po Slovensku, ale aj v čase.

Dokonca sa herečky prezlečú za historické postavy Sissi, či Alžbety Báthoryovej, sám Židek pátra v archívoch, navštevuje naše hrady, zámky, aj iné najkrajšie miesta, aké tu máme.

Vyskúša si prácu vysokohorského nosiča vo Vysokých Tatrách, navštívi Dni zelí v Stupave, na hrnčiarskom kruhu skúša vyrábať nádoby z hliny, ale diskutuje aj s babičkou, ktorá vyšíva kroje a vyrába čepce.

Kade chodí, tade zbiera tradičné miestne recepty, ktoré mu pripravujú miestni ľudia.

Jarda pečie a varí, často má svoj stolík postavený v exteriéri a my po celú dobu môžeme obdivovať nádherné výhľady.

Navštívil napríklad aj Bytčiansky Svadobný palác, kde si tradičný recept vyhľadal priamo z archívu. Pracovníčka z archívu vytiahla skutočné rarity: rozsudok smrti nad Jurajom Jánošíkom, či vlastnoručný list Alžbety Báthoryovej.

V tomto archíve onoho času pátrala aj autorka historických románov Zuzana Kuglerová počas prípravy jej románu Čarodejnica z Petrovíc. Dej tejto knižky sa odohráva práve v Bytči a jej okolí.

A kto čítal ďalší Kuglerovej román Hawránok, tomu Jarda Židek tiež ulahodil.

Navštívil totiž aj historické nálezisko Havránok, kde funguje skanzen s oživovaním pôvodných keltských zvyklostí.

Samotná kniha Hawránok sa zaradila medzi fantasy literatúru. Autorka popri opisoch tradičného keltského obetného miesta rozpútala aj príbeh ženskej hrdinky s čarovnými schopnosťami.

Čarovná je aj Židekova návšteva Viedne v spoločnosti Sissi na ktorú nadväzuje ich spoločná cesta parným vlakom do kúpeľného mesta Bardejov.

Tu sa cisárovná onoho času liečila a pred kúpeľným domom Alžbeta stojí aj jej socha.

Množstvo plných častí je prístupných na youtube. A zahĺbiac sa do týchto kulinársko – geograficko – historických krás sa dokážete nádherne stratiť. V čase aj priestore, zabudnúť na všetko zlo a nevraživosť.

Môžete načerpať inšpiráciu, kam na rodinný výlet, či čo na rodinný obed.

Ja som inšpirovaná Židekom mala na nedeľný obed domáce české knedle a bravčový guláš. Venovala som tomu jedlu horu času, starostlivosti aj lásky.

Pre obed dvoch obyčajných ľudí.  Ktorí zjavne nezmenia svet. Nerozpútajú vojnu ani neprinesú mier. Máme však jeden druhého a v tomto veľkom svete sú aj takéto veci vzácnosťou, akú by sme mali byť schopní ceniť si a byť za ne vďační.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.