Založ si blog

Nezmieriteľní – bloger Bednár spovedal rodičov aj zopár špecialistov

Málokedy som tak apriori „vysadená“ voči knihe, či message-u, ako to bolo v prípade tejto knihy. Ale táto „celebrita zo sveta autizmu“ dokáže ľuďom poriadne ublížiť. A najhoršie je, že to robí zdanlivo v najlepšej viere.

 

Psychiatria je v podstate málo prebádaný odbor. Ešte pred pár rokmi sa aj homosexualita vnímala ako choroba a liečila elektrošokmi.

Jozef Bednár je na Slovensku už mediálne známy, so svojím 20-ročným „Majkom“, s ktorým vraj dokázal nemožné.

Trochu máte z toho nešťastný pocit, že svojho 20- ročného syna predvádza ako nejakú cvičenú opičku a ani v 20-ke mu nedopraje kus samostatnosti, ani len vlastného mena bez zdrobneniny.

 

Sám o knihe Nezmieriteľní autor hovorí takto:

Komu by ste prednostne knihu z čitateľov odporučili?

„Všetkým. Nielen rodinám s autistickými či inak zdravotne znevýhodnenými deťmi, ale aj takzvanej zdravej populácii. Aby lepšie chápala, čo prežívajú rodiny, ktoré nemali pri svojich deťoch toľko šťastia na ich dobrý zdravotný stav a aby ich prijala v sociálnej komunikácii. Plus aby tá „šťastnejšia“ časť spoločnosti bola vďačná za dary zdravia, ktorým sa jej a jej blízkym dostalo.“

Pán Bednár si vlastne založil blog aby mohol prezentovať to svoje obrovské nešťastie a veľký kríž.

A v tejto svojej v poradí už tretej knihe zozbieral svedectvá rovnako „nešťastných rodín“, ktorí čelia veľkým výzvam, ktorí bojujú ako levy o svoje deti, aby im vybavovali špeciálne škôlky, školy.

Jedna matka šokovala vyjadrením, že by chcela, aby jej autistické dieťa umrelo 5 minút pred ňou.

Súčasťou knihy je aj nejaký amatérsky slovník zo sveta autizmu, nájdete tam PAS, Asperger, vysoko aj nízkofunkčný autizmus.

Nevedno však, odkiaľ autor čerpal a ako si tú laickú skladačku napokon poskladal.

Aspergera definuje takto:

„Aspergerov syndróm – ochorenie charakterizované abnormalitami v sociálnej interakcii, komunikácii, pohybovou neobratnosťou a prítomnosťou úzko vymedzených záujmov, repetitívnych a stereotypných vzorcov správania. U ľudí s AS však nie je prítomné intelektové zaostávanie ani narušený vývin reči.“

 

Na autizme je asi najväčším problémom, že jediným slovom zachytáva obrovské spektrum ľudí. Od tých čo nerozprávajú a nepremýšľajú, až po géniov, ktorých obdivujeme z učebníc histórie.

A omylom, aký aj Bednár rozširuje, je namýšľať si, že autizmus je nejaká novodobá „choroba“, ktorá sa v súčasnosti šíri ako mor, no v minulosti vlastne ani nebola.

A potom sa mamky boja očkovania, pesticídov, aj umelej hmoty, lebo možno, snáď by mohli zapríčiniť aj ten obávaný strašiak menom Autizmus.

Ďalšou chybou je rozprávať o chorobe.

Ak sa dieťa narodí bez rúk, či nôh, tiež nehovoríme o chorobe bezrukých a beznohých.

 

Autizmus sa rovnako vyvíja už pred narodením, teda nejedná sa o žiadnu chorobu, ako napríklad chrípka, čo môže kadekto chytiť aj sa z nej vyliečiť.

Ďalším nemilým atribútom Bednárovej definície je abnormalita. Teda vlastne tvrdí, že tie decká sú nenormálne, lebo 1% populácie je podľa tohto pohľadu nenormálne a obrovská trauma pre celú rodinu.

Bednár stretáva počas svojho putovania aj ľudí, čo vnímajú autizmus ako dar, no sám sa s tým nijako nestotožňuje.

Teda kniha Nezlomní je akousi bútľavou vŕbou rodičov, o autistoch prakticky bez nich. Síce ich vidíme na fotkách a občas odpovie nejaký Asperger na nejakú banálnu otázku, no apriori sa o ich pohľad autor nezaujíma.

Je to akoby sa spolok rodičov rozhodol propagovať nahaté fotky svojich maloletých detí s akousi falošnou ilúziou, že tie deti azda nikdy nevyrastú a nikdy to celkom nepochopia.

A takéto „populárnonáučné knihy“ od laikov majú práve ten potenciál ublížiť, zhadzovať, znechutiť človeka, čo sa môže cítiť ako bremeno pri toľkých a tak nešťastných rodičoch.

V kontexte tejto knihy by mohlo znieť ako happy end, že moji rodičia už opustili toto slzavé údolie a nemusia sa viacej a nekonečne trápiť so svojím „nenormálnym dieťaťom.“

Najhorší prípad, ktorý však Bednár nespomína, bola matka, čo spáchala aj so svojím autistickým dieťaťom samovraždu. Zrejme nenuniesla ten tlak a biedne vyhliadky, aké načrtáva aj táto kniha.

Zo strany rodičov má pritom knižka dobrý ohlas, dokonca sa aj vydala z finančnej zbierky.

No ak nepatríte do kategórie šťastne normálnych, radšej sa nad knihou netrápte a čítajte radšej niečo naozaj osožné.

 

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.