Založ si blog

Seriál Jedináčikovia. Havran v kávomate

Ráchel Noa: Havran v kávomate

Máloktorá knižka má taký nevšedný osud, ako tento debutový počin poetky Ráchel Noa. A keďže dielo má na internete množstvo nádherných a neprekonateľných recenzií, len sa tým utvrdzujem vo vlastnej ceste. Voľnejšia forma recenzie, vyzdvihnutie drobností, ktoré si čitateľ možno ešte nevšimol. A hlavne hľadanie súvislostí, zaznamenanie Ráchel na mapu slovenskej literárnej scény.

Verný čitateľ Knižnej mapy už zrejme postrehol, že sa vám snažím prihovárať z rána na ráno. Poodhaľovať zákulisie literárnej scény a samozrejme poukazovať na autorov, ktorých diela stoja za pozornosť. No neignorujem ani súčasné spoločenské dianie. V dnešných časoch je možno najpálčivejšou otázkou dodržiavanie domácej karantény. A Ráchel Noa je vzácnym príkladom aj toho: ako netreba všade byť a všetko riešiť. Ako zanechať stopu na literárnej scéne aj úplne z úzadia, len skrz internet a sociálnu sieť.

Samotný pseudonym Ráchel Noa vychádza údajne z rodinných mien autorky, ktorá si možno aj kvôli kresťansko- židovskému pôvodu želala ostať v anonymite. Ale skúsme si to rozobrať na drobné, v čom je táto knižka iná?

Od autora sa zväčša očakáva aktívny prístup. Nech si sám zoradí básne, vyberá ilustrácie, zúčastní sa na krste svojej knižky. A následne vynesie svoju knižku medzi čitateľov, zúčastní sa čítačiek a multižánrových podujatí. Aby sám prezentoval svoje dielo.

U Ráchel je zdá sa všetko inak. Jej práca skončila napísaním a zverejnením desiatok básní na internete. Zjavne už v žiadnu zbierku nedúfala, ani sa o ňu neusilovala. To až neúnavná speváčka alternatívnej hudobnej skupiny Ľahká múza prevzala iniciatívu do vlastných rúk. A urobila pre túto knižku nepomerne viac, než by si vyžiadala bežná práca editora.

Gudrun básne zozbierala, zoradila do troch dielov s tým, že sa jej podarilo zachovať epický charakter diela. Napísala tiež úvod a na napísanie doslovu požiadala teraz už zosnulého velikána slovenskej literárnej scény Maroša M Bančeja. Na ilustrovanie sa ponúkol akademický maliar Ladislav Maria Wagner s tým, že básne poetky Ráchel Noa už poznal a obdivoval.

Následné stretnutia s čitateľmi prebiehajú tiež v réžii a s účinkovaním Gudrun. Jej 30-ročné pôsobenie na hudobnej scéne sa u nej zhutnilo v podobe množstva mediálnych kontaktov, určitej popularity a tiež vykryštalizovaním akéhosi jedinečného štýlu. Čitateľ, ktorý Gudrun ešte nevidel, ostane zrejme zaskočený, možno mu aj padne sánka. Štýlová editorka totiž chodieva na čítačky v kostýme z „havraních pier“ a celkové vystúpenie štylizuje do podoby akejsi neogotickej performance.

No na záver, ak už tú knižku budete mať fyzicky doma, až tu začína intenzívne pôsobenie samotnej Ráchel umocnené ilustráciami pána Wagnera. V tichu svojho domova máme šancu postupne odhaľovať príbeh lásky a sklamania. Poetka sa netají obdivom k velikánovi temnej poézie Edgar Allan Poe – ktorému venovala jednu zo svojich básní. No Poeov  symbolický havran čitateľa neúnavne sprevádza prakticky celou zbierkou. Symbolom pôžitku sa pre poetku stáva káva, ktorá sa v básňach pravidelne zjavuje v rôznych obmenách. Obdobne ako drobné narážky na kolísku poézie, Francúzsko.

Mňa najviac oslovili básne Nedeľníčkovia, Bulvár-káva-láska a Moje deti.

Z tej poslednej dovoľte aspoň úryvok:

Moje deti

Chcem byť so svojimi deťmi doma,

milujem ich a nenávidím nemocnice…

Bože, každý deň sa modlím,

aby si ma nechal s nimi,

potrebujú narýchlo uvarené párky,

vzdušné zámky a rozhrešenia.

Chcem byť s nimi

viac ako s tebou.

Doma.

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.