Založ si blog

Čím viac budeme pandémiu poznať, tým menej nám bude naháňať strach.

Ľudia podliehajú panike a Matovičove prvotné kroky k upokojeniu situácie príliš nepomohli. Ostáva len dúfať, že ostatní koaliční partneri Igorovi proste dohovoria. A nenechajú nás bežných občanov dennodenne bičovať emóciami v čase najväčšej pandémie, akú sme za svojho života zažili.

 

Stále sa priostrujúce opatrenia pomaly väčšinu z nás donútia ostať doma. Môžeme si strkať hlavu do piesku a tváriť sa, že koronavírus je len zmutovaná chrípka. Môžeme sa dokonca ešte aj beztrestne tárať po uliciach. Kým nám vláda len odporúča, ale priamo neprikazuje ostať doma.

Moja posledná návšteva v Tornali sa niesla v divnom duchu: kvitli jarné kvety. Nádherná bielo – fialová scenéria. Ale…mesto naplnené panikáriacimi ľuďmi, lekáreň, kde plno vecí nemajú, lebo sa vypredali, mäsiareň s frontou až po cestu, zelovoc detto. Drogéria s vytrasenými predavačkami, kde je kupujúci aj s rúškom považovaný za vysoko nákazlivé monštrum, ktoré by ich malo čím skôr nechať osamote a ktoré budú ohovárať hoc aj pred ním samotným.

K tomu ešte návšteva Tesca, kde sa bezpečnú metrovú vzdialenosť od ľudí nepodarí dodržať aj keby ste sa rozkrájali. Vyplašení ľudia, prázdne regále, fronty pri kasách.

Igor Matovič by si mal konečne už definitívne uvedomiť, že odteraz nie je len bezprizorný hejter v tričku „Fico chráni zlodejov“, ale premiér Slovenskej republiky. A že namiesto politickej čistky od neho bežný občan očakáva najmä upokojenie kritickej situácie. A zrejme aj ubezpečenie, že naše zdravotníctvo to zvládne. A vôbec, naša republika to zvládne. Lebo nemáme priemerné IQ niekde veľmi hlboko pod 100.

V tejto chvíli úprimne závidím občanom okolitých štátov. Andrej Babiš včera naživo prehovoril k národu s prejavom hodným prezidenta. Orbán Viktor sa pravidelne prihovára svojim občanom – pokojným hlasom, vymenovaním všetkých opatrení, ktoré pre ochranu pred pandémiou podnikli a podnikajú. Merkelová je v domácej karanténe, Taliansko na kolenách…a náš Igor sa rozhodol popraviť štátne rezervy.

Neverím, že by ktorákoľvek z okolitých krajín mala premiéra, ktorý ráno nie je schopný ani včas vstať z postele, ktorý ak sľúbi tlačovku o piatej popoludní, tak sa jej dočkáme až na ďalší deň pred obedom.

Sulík nám pri nástupe do funkcie sľuboval štíhly a funkčný krízový štáb. A v skutočnosti? Máme tu krízový štáb, ktorý po piatich hodinách rokovania dokáže oznámiť jedine to, že sa na ničom nedohodlo …..

Keby nám nešlo o zdravie a o život, bola by táto neschopnosť novej vlády iba na smiech. No takto….je len ďalším zdrojom paniky, obáv o budúcnosť.

Ak nechceme vo svojich domácnostiach šalieť od nervov, zrejme by sme mali tlačové konferencie prestať sledovať.

Teší ma jedine fakt, že tlačoviek je stále menej. Práve som zo záznamu pozerala reláciu Pod lampou. O koronavíruse diskutoval Hríb s profesorom Krčmérym.

Je mimoriadne vhodné vypočuť si názory odborníka, ktorý sa s koronavírmi už stretol. Lebo jeho prvotné mutácie SARS a MERS má zmapované. To akurát my v kolíske vlastného komfortu sme zrejme žili v naivnej predstave, že ku nám táto pliaga nikdy a v žiadnej forme nedorazí.

Venujte sa tomu, čo máte radi.(Foto:autor)

 

Pre priateľov – knihomoľov tu mám ďalší knižný tip: tentoraz znova lexikón, ale hudobný. Lexikóny majú tú výhodu, že ich nemusíte čítať naraz a celé. Aj ja som si zalistovala iba cielene na hudobný žáner, ktorý mi najviac koluje v krvi.

U mňa je to Underground a Punk. Tento starý lexikón krásne mapuje vznik a filozofiu tohto hudobného žánru. Spomína The Doors, či The Clash s doložením čiernobielych fotografií. Jediné, čo postrádam je mapovanie slovenskej a maďarskej scény. Netuším, či sa tejto téme vôbec niekto venoval.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.