Založ si blog

Potrebujeme uvoľňovať reštrikcie a pomáha aj plnenie si Bucket Listu

Matovič sa schováva za názory epidemiológov, akoby on sám nechcel niesť zodpovednosť za súčasný stav. A podnikatelia samotní sa takí vyplašení, že neprevádzkujú ani činnosti, ktoré vyslovene zakázané nie sú.

 

Nepochopím pizzérie, ktoré zavreli, pritom ich donáškovej službe nič nebráni v činnosti . A naopak: vítam, že Textil House síce v obmedzenom režime, len na predaj rúšok, ale otvoril.

Dlhšiu dobu zatvorené prevádzky sa stávajú ľahkou korisťou. Až sa človek oprávnene pýta: prečo nechávajú hotovosť na prázdnej prevádzke, prečo aspoň najcennejší majetok nezabezpečili v špeciálnom sklade? Prečo na oknách nie sú mreže a prevádzka pripojená na policajný informačný systém?

Nezabezpečené a opustené objekty sú ako neodolateľná pozvánka.

Včera „informatívny nákup“, potešilo, že stavebniny aj hobby predajne už otvorili. Pred cyklošportom sa tvorila fronta, pumpy sú vypredané. Bicykle sú jednou z vecí, ktoré doplatili na dlhší čas bez údržby.

V lekárni poteší doplnenie zásob. To, že majú vitamín C v rôzne veľkých baleniach, je pozitívum. Rovnako ak aj fakt, že už netreba desiatky minút tráviť čakaním pred lekárňou. Fronty na poštách sú naopak viacmenej zlyhaním. Čo bráni samotnej pošte, aby prevádzkovala nielen 2, ale všetky svoje okienka? A ak sú aj matky doma s deťmi, určite by sa našiel personál, ktorý by tú peňažnú službu prevádzkovať vedel.

V dnešnej dobe sú šťastní tí, ktorých prevádzky ešte, či „už konečne“ fungujú.

Byť na OČR či priamo prepustený dostáva bývalých zamestnancov do existenčných problémov. A čím ďalej, tým viacerí sa zhodujeme, že po ústupe tejto koronakrízy už nič nebude také ako doposiaľ.

Ale ako tráviť nútené voľno so zníženým príjmom?

Na mojej bakancs liste by ste našli položky: spoznávať diela starých klasikov či vydať knihu.

Červený kríž konečne prekonal obavy z korony a postupne rozdáva potravinové balíčky. Teda aspoň priamy hlad by sme mohli mať na čas zažehnaný.

A more voľného času dáva príležitosť aj na zvláštnu formu literárnej činnosti:

Američania tomu hovoria The Bucket List, Maďari Bakancs lista, slovenský ekvivalent nepoznám. Zrejme ho niet. Pritom idea je jednoduchá a v tomto čase aj hlboko aktuálna. Korona nás konfrontuje s vlastnou smrteľnosťou. Kategorizujeme sa podľa veku a diagnóz. Zrejme každému z nás aspoň raz už prešiel v hlave scenár: ako by to asi prebiehalo, keby som ten vírus dostal?

Slovensko je mimoriadne šťastná krajina s minimálnou úmrtnosťou.

Ale zamyslieť sa nad zmyslom života a spraviť si akýsi zoznam: čo všetko by som chcel do svojej smrti stihnúť……..nikdy nie je priskoro.

V živote môžeme preplávať aj úplne pasívne, ako nemé ryby. Vykonávať nezáživnú prácu, až kým nás smrť nepovolá. O ničom nesnívať, nemať žiadne ciele ani ambície. Len sa zobudiť, pretĺkať a občas si pár hodín zdriemnuť.

The Bucket List však dáva našim bezvýznamným životom ďalší význam. A ten si definujeme všetci sami. Ak nechceme byť len bezduchými bábkami v rukách svojich rodičov, učiteľov, hysterických šéfov a despotických manželov,môžeme sa pokúsiť sami si vytvárať určité vízie. Nemusíme sa do nekonečna cítiť ako vazal: občianstva, manželstva……ako bezmocná ovca, ktorá sa bez pastiera ani o krok neposunie.

Bakancs lista je osobná výpoveď jednotlivca. Pomáha hľadať samého seba, svoje poslanie, význam života a jeho naplnenie. A možno má len potenciál zbaviť nás strachu a aspoň v posledných momentoch, tvárou v tvár smrti, začať konečne samostatne zmýšľať.

text a foto: autor

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.