Založ si blog

Ako klamú recenzie a v čom je poslanie literárnej kritiky?

Písať kritiku na dielo súčasného autora je ako postaviť sa do polí a rozpútať víchor. Autor kvíli nad vlastným egom udupaným v prachu zeme, sympatizanti zúria, spisujú náhlivé odpovede a v lepších prípadoch aj celé recenzie na potlačenie kritického názoru.

 

Literárne spoločenstvo je uzavretá komunita autorov. Každý chce čítať chválu na svoje diela, túži po vysokej predajnosti a tučnom honorári.

A samotné vydavateľstvá už pochopili, že obal predáva. Tak sa vynakladajú slušné prostriedky na výtvarnú stránku a dokonca aj anotácie bývajú o pár levelov vyššie, než samotný text.

Ale ozaj by sme mali ostať niekde v krajine marketingových ťahov a vo vábivých obaloch ponúkať aj vyslovený brak?

Zo samej sympatie a empatie recenzie píšu priatelia autorov, prípadne aj etablovaní autori za honorár. A čitateľ je ten posledný, na kom ten bič praskne.

Lebo si kupuje nádhernú knihu so skvelými recenziami. Jediný problém býva v samotnom diele. U jedného nemá formu a štýl, u druhého autora chýba originalita a výpovedná hodnota. Z ďalšej knihy až kričí afekt a hra na plač.

Pochvalných recenzií je dvanásť do tucta, no kto by sa odvážil napísať, ak ho kniha vyslovene sklamala?

Celkom rozšírený názor je, že za zmienku stoja len dobré knihy. Ono by to aj bolo možné, ak by tie horšie nemali množstvo pochvalných recenzií, nevyskakovali by na priečkach predajnosti a autori by netlačili marketing svojich pochybných diel do každého jedného média.

Chýba proste akákoľvek istota ohľadom kvality kupovaného diela. Ak si zájdete do stavebnín kúpiť obyčajné tehly, tak sú zoradené podľa kvality. A ak si chcete dať orosenú dvanástku, tiež vám cenová skupina ešte priamo pred vstupom napovie, kam to vlastne kráčate a čo môžete za svoje peniaze očakávať.

Literárnym kritikom sa človek nerodí. Je to dlhá a tŕnistá cesta. Po prečítaní desiatok až stoviek kníh to zrazu ten čitateľ cíti. Čo by sa malo odporúčať a čo by bolo lepšie, ak by zapadlo prachom zabudnutia. Ktorý autor píše na úrovni základoškolského slohu, ktoré príbehy vyslovene krívajú, či ktorá autorka chŕli masy kníh ako cez kopirák.

A v tomto pokryteckom na peniazoch a sympatiách založenom svete si aj čitateľ zaslúži aspoň trochu nestranného a objektívneho názoru.

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.