Založ si blog

V literárnom nebi zažiarila ďalšia hviezda.

11.5. zomrel v Prahe vo veku 89 rokov mimoriadny spisovateľ, cestovateľ a etnograf Miloslav Stingl. Rozlúčka prebieha vďaka koronadobe len v úzkom rodinnom knihu. A snáď dovolíte pár slov k odkazu pána Stingla.

Možno ešte pamätáte na pohreb Karla Gotta – štátny, tuším 20 000 návštevníkov.

Písanie nie je tak populárne, ako spev. A tak to vyznieva mimoriadne symbolicky, že velikána literatúry faktu pochovávame podľa presne opačného scenára, než národného speváka.

Literatúra faktu je mojou srdcovou záležitosťou. Ak píšeme len pravdu, niet toľkého priestoru na zahmlievanie. A po napísaní ani nie je možno kľučkovať, či sa vyhovárať, ako sme všetko mysleli úplne inak.

V rozhovore pán Stingl bez akéhokoľvek hnevu opisuje, ako bol v detstve šikanovaný. Dokonca spomína, že to bolo dobré, že sa tak dokázal obrniť už od detstva a prežiť život „šťastného blázna“.

A tento postoj dokáže dodať silu a nádej aj všetkým ostatným, ktorí sú z akéhokoľvek dôvôdu nechcení a odstrkovaní. Majú šancu pochopiť, aká sila tkvie práve v izolácii. Ako sa dá krásne kráčať svojou vlastnou a jedinečnou cestou namiesto toho, aby sme sa celý život nechávali unášať životným prúdom priemernej šedej masy.

A komunizmus, ktorý nám teraz akosi programovo deklarujú za obdobie temna a neslobody, dal tomuto cestovateľovi pas a možnosť precestovať 150 krajín, naučiť sa 17 jazykov. (Komu z detí divokého kapitalizmu sa o tom môže čo i len snívať?)

https://art.ihned.cz/c1-66762980-zemrel-slavny-spisovatel-cestovatel-a-etnograf-miloslav-stingl?fbclid=IwAR3G53-G52rfz0N4ynQAHQdjuPGNxnjxZSQpKIN1l-h97MJCx6GU50yPK6w

 

No jeho cestovanie skôr môžeme nazývať spolužitím, keďže indiánsky kmeň si ho zvolil za náčelníka, v Papui mu zase zostrojili dedinskú svadbu. Primitívne kmene dokázali prijať a oceniť toho, koho vlastní spolužiaci nedokázali.

A navzdory všetkým lákadlám šíreho sveta sa vrátil do rodných Čiech, lebo to tak chcel.

Rozlúčková pieseň od Desmodu sa lúči kvetom:

 

 

 

 

Dám ti na cestu poslednú

Kamenné ruže, čo nezvädnú,

Nech ich plnú náruč máš.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.