Založ si blog

Nádherné obrazy ľudskej mizérie

Po presladenej romantickej komédii Stary, stary night bolo nevyhnutné vzhliadnuť aj film, ktorý sa viac pridŕža realizmu a samotného umeleckého odkazu Vincenta Van Gogha.

 

Loving Vincent je unikátny experiment. Na plátne ožívajú repliky Van Goghových malieb maľované najlepšími výtvarníkmi súčasnosti.

Dej je postavený na Van Goghovej korešpondencii a je zasadený tesne do obdobia po jeho náhlej a tragickej smrti.

Oproti malebnosti obrazov až dramaticky kontrastuje samotný dej. Vincent je z rodného  Holandska doslova vyštvaný, ako blázon a problémový občan. Po dlhom a úspešnom liečení na francúzskom vidieku sa ocitá v lacnom penzióne, kde sa pokúša napĺňať svoje dni prácou. Maľuje ako hodinky v každom počasí. No ústrky, nepochopenie a šikana sprevádzajú aj jeho posledné dni.

Osudným sa stáva hádka s doktorom Gachetom, ktorý mu v návale hádky prezrádza, že Teo má syfilis a je na pokraji krachu.

Guľka z revolvera sa Vincentovi zavŕta do brucha. Umiera dva dni v bolestiach. Po pol roku umiera aj Teo. Dedičstva sa ujíma doktor Gachet, sám vášnivý maliar a Vincentov imitátor v spolupráci s vdovou po Teovi.

Pochybnosti o vražde-samovražde zaznejú v celej svojej šírke.

No ešte viac rezonuje ľudská zloba a neschopnosť poňať dielo génia v jeho šírke a nádhere.

Van Gogh bol spomedzi ľudstva svojej doby rovnako nemilosrdne vytláčaný a vyhostený, ako Pomalované ptáče uďobané svojimi súkmeňovcami, či umučený Kristus.

Na ponurom príbehu sú krásne jedine obrazy. Bez nich by divák sotva mal chuť a silu toto drama dopozerať do smutného konca.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Video zo zdemolovania semaforu stále nezverejnili

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.