Založ si blog

Liečba vierou ako alternatíva psychiatrie

Laikov možno šokuje, ale exorcizmus ani elektrošoky nie sú len dávno zabudnutou históriou. Liečenie je súčasťou vierovyznania kresťanstva aj pôvodných náboženstiev.

 

Ono ku každému lieku sa štandardne pridáva tlačivo s možnými vedľajšími účinkami, prípadne aj rizikom smrti. Exorcisti takéto varovanie na čele nemajú, no kňazi aj laici liečia, či sa aspoň pokúšajú liečiť rôzne psychické problémy. A v extrémnych prípadoch je následkom smrť.

Najznámejší prípad nemeckej dievčiny spracovali americkí filmári pod názvom Exorcizmus Emily Rose. Autori film poňali ako prípadovú štúdiu. Dej posadili do súdnej siene. Žalobca zastáva medicínske stanovisko: Emily trpela paranojou a panickým strachom. Post mortem jej diagnostikovali Epileptickú psychózu.

Na strane obžalovaných sedí kňaz- exorcista, miestny pastor, ktorý konal s poverením hlboko veriacej rodiny aj samotnej Emily.

Tá počas vymetania rozprávala jazykmi a mimoriadne agresívne ohrozovala svoje okolie, napokon aj samú seba. Umrela podvyživená na následky zranení, ktoré si sama spôsobila.

Film pomohol pochopiť a zadefinovať. Kľúčový bol súhlas a presvedčenie. Posadnutosti uverila rodina aj kňaz, dokonca aj privolaný lekár.

Pritom medzi základné poučky na posúdenie hospitalizácie patrí: ak pacient ohrozuje svoje okolie, či sám seba, musí byť hospitalizovaný. A medicínske hľadisko ako alternatívu vymetania navrhovalo elektrošoky.

Rozprávala som sa s pacientom po elektrošokoch. Vníma to ako reset, vypálili mu časť mozgu. Niektoré myšlienky ustali, pamäť sa čiastočne poškodila, no chorý bol po čase vážnej psychózy opäť schopný fungovať v spoločnosti.

A na druhej strane na youtube vídame kňazov, ktorí sa hlásajú k povolaniu exorcistu. Opisujú prípady na ktoré by možno stačil obyčajný psychológ. Porozprávajú sa, vypátrajú temné miesta v minulosti, rany, ktoré treba vyliečiť.

Dokonca jestvuje aj videokanál MisieFilmom so sériou kázní. Na nich je Prešovský gréckokatolícky farár – exorcista Jozef Maretta. V rozhovore pre Stv 2 z neho až vyžaruje Božia láska, v kázni na youtube udivuje mimoriadnym rečníckym talentom. Divák sa skrz jeho až herecký výkon vie nádherne vžiť do Marettom predostieraných nástrah a návnad diabla.

 

Zrejme mnoho záleží od rodiny, kde sa tie prípady vyskytnú. Samotná výchova a hĺbka viery predurčia, či svoje problémy človek pôjde apriori riešiť po medicínskej stránke, prípadne svoju plnú dôveru položí do rúk pastora.

Na Marettovi je však obdivuhodné, že svoje prípady konzultuje s psychiatrom, teda fungujú spoločne v akejsi vzájomnej symbióze.

Kto má doma Bibliu a vie sa v nej aj orientovať, tak Evanjelium podľa Marka, 9. Kapitola, Uzdravenie posadlého -líči prípad, ako Ježiš vyhnal démonov z mládenca, ktorého jeho učeníci nevedeli vyliečiť. Príznaky podľa opisu pripomínajú epilepsiu.

Pôvodne som vám chcela dať link na dve piesne: nábožnú a satanskú.

Na univerzite som sa zaplietla na modlitby Vysokoškolského biblického hnutia, ktoré spievalo, šírilo evanjelium.

Ostalo mi v pamäti pár slov piesne:

Jak je to krásné

spoznat spasitele,

jak je to krásné

spoznat lásku.

Jak je to krásné

spoznat na svým tele,

ale období dešťú hrozí i nám.

No na yuotube to nevidím, je tam síce rovnomenná pesnička, ale úplne iná….

 

A obdobie najhlbšieho temna….satanizmus je tiež jednou alternatívou viery. Jedného mládenca, čo sa k tejto viere hlásil, som mala možnosť spoznať. A predsudky vyvracal úplne. Žiadne zlo, nenávisť, nerv….cesta vlastného šťastia, mládenec, ktorý sám seba zadefinoval, len nie mainstreamovo.

V metalovej hudbe je temna na rozdávanie. Tragédiou Emily Rose zrejme bolo, že znásilňovala aj samu seba v snahe vykoreniť zo seba temnotu, ktorej sa zbaviť nebolo možné. Absolutely dark ženskou postavou našich dejín bola Alžbeta Báthoriová, ktorá mučila a vraždila panny. Cradle of Filth – Kolíska špiny- jej venovala celú áriu….

„Cradle of Filth je anglická extrémne metalová skupina založená v roku 1991 v Suffolku. Hudobný štýl skupiny sa vyvinul z black metalu smerom k čistejšej a väčšmi „vyfabrikovanej“ spleti gotického metalu, symfonického black metalu a iných extrémnych metalových odnoží. Ich motívy textov a imidž sú silne inšpirované gotickou literatúrou, poéziou, mytológiou a horrorovými filmami.“

(Wikipédia)

 

Anglický text aj slovenský preklad.

https://www.karaoketexty.sk/texty-piesni/cradle-of-filth/bathory-aria-48829

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.