Založ si blog

Ani koronakríza nezastavila život úplne a niektorým formám autorskej tvorby vyslovene pomohla

Málo spoločenského a kultúrneho diania sa podpísalo aj na obsahu tohto blogu. Celá séria článkov je venovaná životu a dielu velikána zo sveta maliarstva, posvietila som si na viaceré filmy aj texty piesní. Knihy a súčasné dianie sa dostalo kvázi na vedľajšiu koľaj. Knižná mapa však nestráca ambície reflektovať na aktuálne spoločenské a kultúrne dianie. A ak sa literáti rozhýbu z vlastných domovov, radi sa stretneme aj in real.

 

Naposledy sme mali literárne stretnutie 2.3. 2020. K výjazdu na východ Slovenska sa vtedy odhodlali Zuzana Kuglerová a Ondrej Kalamár. Navštívili sme spoločne základnú školu PJ Šafárika v Tornali. V triede sa združili žiaci 8.A a 8.B.

Na besede. Stojí Zuzka Kuglerová, sedím ja a Ondrej Kalamár.

Dadka Čóriová, známa svojím ženským románom, nám z podujatia pripravila zhruba stovku milých fotiek- spomienok na časy, kedy sme ešte mohli byť medzi deťmi, aj vzájomne sme sa mohli stretávať, komunikovať, plánovať spoločné kroky.

„Kniha ožíva, ak je čítaná.“

Dostala som zo strany školy povolenie na publikáciu snímok a tak ich čitateľom budem postupne predstavovať. Snáď sa nájdu takí, ktorých tie spoločné fotky potešia, zohrejú pri srdci v týchto koronou poznačených časoch, kedy sú školy zatvorené a fakticky celý kultúrny život sa ocitol na vedľajšej koľaji.

Stretnutie bez rúšok a dvojmetrového dištancu.

Bez kultúry vraj človek vydrží mesiace. Taliani dávali balkónové koncerty a aj mnohí naši literáti čítali básne na video.

Rapperi súčasnej slovenskej scény žijú eufóriou hot16challenge. Fajn výzva: napíš song na 16 riadkov a naspievaj do dvoch dní. Po čase sa dokáže zapojiť fakticky celá hudobná scéna. A viacerí aj v songu žiadajú: Igor, otvor nám kluby, chceme sa ožrať….:D

 

Toto je stav akéhosi núteného utlmenia. Pisatelia a maliari to majú zrejme najľahšie. My síce čerpáme z reálneho života, no dokážeme sa na dlhé dni aj týždne fakticky uzavrieť pred svetom a jedine tvoriť.

Potešujúce je, že literárne súťaže sa neutlmili, skôr naopak: mnohé sa rozšírili, či vznikli priamo kvôli karanténe.

Aj ja viacej píšem. A svoje prózy zasielam na stále viac miest.

Aktuálne som sa zapojila do súťaží:

Slavcon 2020. (Po sérii mailov od porotcov som sa dočítala potešujúceho konštatovania, že viem písať.)

Pars Poetry 2020, kategória Próza (Moja zbierka literatúry faktu sa uchádza o prípadné knižné vydanie)

Ohnivé pero 2020 (Moju poviedku čitateľom predstavia 25.5.2020)

Ružomberská trojruža (Tiež poviedka v menej štandardnej forme. Odošlem za pár dní)

A možností je neúrekom. Mne to až pripadá, že viac, než by bolo za normálnych okolností.

Užite si posledné dni útlmu pri dobrej knihe, či online poviedkach, Reine.

Fotografie: Dadka Csóriová

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.