Založ si blog

Ľahko dostupný všeliek a jed zároveň

Po troch dňoch nefunkčnosti blogu so už zvažovala prechod na inú stránku a založenie iného. No poteší, že môžem pokračovať v už zabehnutej platforme. A rada by som poukázala na knihu, ktorú som si ako jednu z mála skutočne vychutnala. Ba čo viac, inšpirovala ma aj k založeniu denníka kontrolovaného pitia. Denník a limity ako dozorca nad chabou ľudskou vôľou….snáď vám raz zreferujem, ako to u mňa zafungovalo…

Alkohol- zlý pán…

Beletria sa často zaoberá tematikou alkoholizmu, no zväčša len kĺže po povrchu, bez schopnosti poskytnúť odpovede na pálčivé otázky. Ak vás téma alkoholizmu skutočne zaujíma, či nebodaj aj trápi, siahnite po populárno-náučnej literatúre.

 

Magister Roman Pešek je skúsený psychoterapeut, ktorý nám prináša praktickú, ľahko stráviteľnú, no zároveň komplexnú knižku Jak se zbavit závislosti na alkoholu.

Na obálke ju autor odporúča hlavne závislým ľuďom, no dobre poslúži aj rodinným príslušníkom závislákov a vlastne každému, kto tejto problematike nechápe a rád by sa ponoril do otázok typu: prečo to vzniklo a ako von z tohto bludného kruhu.

Knižka je písaná učebnicovým štýlom s množstvom tabuliek a grafov a bohatým zoznamom použitej a odporúčanej literatúry.

Čitateľovi odporúča viesť si terapeutický zošit a krok za krokom prechádzať fázami spoznávania a riešenia daného problému.

Autor rúca mnohé zažité mýty. Ohľadom rozhodnutia dať sa liečiť často počúvame, že je potrebné dostať sa na samé dno, aby sa človek mohol odraziť.

Pešek z pohľadu KBT má na rozhodovanie motivačnú váhu.

Klient by si mal zapisovať dôvody piť a dôvody nepiť. A ak si dokáže zoradiť dostatok negatív pitia, jeho motivačná váha sa nakloní smerom k liečeniu.

Ohľadom motivácie alkoholika sa rodina často cíti bezmocná. No autor poukazuje na to, že aj rodina často robí chybu. Ak si svojho alkoholika budeme len hájiť a obhajovať pred svetom, ak sa nepostavíme jednoznačne proti, tak mu vlastne nenecháme príležitosť na uvedomenie si vlastnej chyby a skutočné precítenie negatívnych dôsledkov pitia.

A z pohľadov na súčasných abstinentov tiež musím uznať, že majú doma nekompromisné rodiny, ženy stíhačky, či matky, ktoré sa s ich alkoholizmom nikdy nezmierili.

Poznať problém a rozhodnúť sa ho riešiť je už začiatok úspechu.

Na túto fázu máme tiež fámu, že lieči len ústav. No autor ponúka aj ďalšie možnosti. Ústavy štátne aj neštátne, ambulantná liečba, či samoliečba.

Vydržať 3 mesiace v ústave odrezaný od sveta je síce fajn a pomôže v detoxikácii, no najhorší je zrejme návrat domov.

Sami vidíme klientov, ktorí z liečenia bežia rovno do prvej krčmy a rozbiehajú svoj alkoholický kolotoč nanovo.

Autor má pochopenie aj pre týchto, nazvime ich trebárs trojmesačných abstinentov. Oni chceli len nazbierať nové sily a uľaviť svojej pečeni. Podstatné po návrate je nájsť novú náplň času, vlastne kto chce trvalo abstinovať, mal by si nanovo zadefinovať celý život, vrátane nových priateľov.

Lebo za triezva zistíte, ako vratké a plytké sú vzťahy s kamarátmi z mokrej štvrte.

Táto populárka odpovedá na množstvo otázok. Poteší, že rozoberá rôzne prípady mužov a žien a tiež množstvo príčin, ktoré k tomu alkoholizmu viedli.

Hlúpy Jano mohol cítiť nudu a osamelosť, ktorú mu partička s čučom veselo odbúrala. A teraz po liečbe sa môže cítiť ako superman a veselo šíriť zážitky zo svojho alkoholizmu a liečby.

Iných mohli k alkoholizmu doviesť aj vážnejšie traumy,poruchy osobnosti, či neriešené vzťahové problémy. Teda spolu s odvykaním sa musia naučiť aj liečiť svoje depresie, stavy úzkostí, nedostatotok sebavedomia, rodinné vzťahy.

Zaujímavo autor definuje pojem zdravého sebavedomia.

„Takový člověk si uvědomuje a přijímá i svou nedokonalost. Umí přiznat své nezdary, ze kterých se snaží vzít si ponaučení. Za své chyby přijímá zodpovědnosť, ale přitom se přehnaně netrestá pocity viny.“

Zdravé sebavedomie je vlastne obdivuhodná vzácnosť, ktorú dávajú zdravo fungujúce rodiny do vienka svojim milovaným a s láskou vychovávaným deťom.

No nech už sú traumy a starosti človeka akékoľvek, alkohol pomáha len krátkodobo. Obdobne, ak aj marihuana vás rozosmeje len jediný – na prvý krát.

A nezabúdajte, že vstávať je oveľa ťažšie, než padať do priepasti závislosti.

Pre ľudí, ktorí si svet bez alkoholu nedokážu ani predstaviť, je tu forma kontrolovaného pitia. Ak si dokážete viesť o vlastnom pití denník aspoň na tri mesiace, uvidíte, ako prekračujete odporúčané denné dávky. Ono to jedno pivo pre ženy a dve pivá pre mužov sú taká laťka, ktorú prekračuje drvivá väčšina štamgastov vlastne v každej krčme.

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.