Založ si blog

Návody na život od Žany Poljakov

Recenzia by nemala byť subjektívna záležitosť. Každá kniha má predsa rovnaké náležitosti (vizuálna stránka, forma, obsah), na ktoré sa môžeme pozrieť na každú zvlášť.

 

Túto útlu knižku v mäkkom obale nám na zadnej strane predstvujú ako prvú časť trilógie a bestseller. Žana Poljakov je redaktorka ženského magazínu Sensa, úspešná moderátorka a jedna z prvých blogeriek Srbska. Lovemarks napísala v roku 2011 a v roku 2016 vyšlo po slovensky ako príloha časopisu Eva.

Ďalšia ľahká – kabelková. Foto: autor.

 

Z grafickej stránky zaujme obálka, štylizovaná žena- anjelica, hra lesklého a matného. Jednotlivé stránky sú plné drobných ilustrácií pozostávajúcich zo samých šedých kudrliniek, srdiečok, kvietočiek a motýlikov. Pekný, milý gýč. Žana samu seba nazýva konceptuálnou umelkyňou, no zaváňa sprofanizovaním umenia.

 

Z formálnej stránky je knižka inovatívna. Autorku nazvali duchom doby. Knižka je zbierkou jej článkov s pravidelným pohľadom do zákulisia. Popretkávane nám udáva aj odporúčaný background vo forme: slogan, citát, hudba, kniha, film.

„Tridsiatka je nový dvadsiatka”, zberateľka citátov. Jej odporúčanú kultúru zväčša nepoznám a nekonzumujem. Lavíruje okolo Madonny, Britney Spears, Prince, niektoré knihy číta opakovane, no nevysvetlí do detailu, že prečo.

Často tiež zapíše nejakú anglickú frázu, samozrejme bez prekladu. V dnešnej cyber-dobe očakáva znalosť angličtiny akosi automaticky. „The way we choose to see the world creates the world we see.”

 

Obsahovo je dej tejto prvej časti celkom banálny: mladá žienka sa po siedmych rokoch bezdetného manželstva nudí a rozvádza. Jej život napĺňa práca, cestovanie a žiaden muž jej už nie je dosť dobrý.

 

Autorka vyniká prerasteným sebavedomím, radí nám, ako si zariadiť kanceláriu, upratať desktop, či nepanikáriť zo single stavu. Sama si zariadila ružový barbie bytík, kanceláriu má plnú čačiek, diel seba aj známych.

Spomína feminizmus aj emancipáciu. Radí ženám voliť, no ak nevedia koho, majú vraj voliť toho krajšieho.

 

Sama si necháva tikať svoje biologické hodiny, no radí ostatným ženám. Nazýva sa redaktorkou života a organizátorkou vesmíru, no v kontraste s jej osamelosťou vzbudzuje dojem, že vodí ženy do slepých uličiek workoholizmu a sebalásky.

Načo je nám emancipácia, ak má produkovať bezdetné tridsiatničky s pocitom, že chlapi sú vlastne aj zbytoční? Opisovať feminizmus a neprekročiť hranice ženskej kuchyne?

Som frustrovaná. Ženy ženám píšu zväčša o kráse, zariaďovaní interiéru, o vzťahoch- nevzťahoch. Človek má dojem, že sa mentálne nikam neposúvame. Akoby si naše čerstvé tridsiatničky maľovali okolo seba dúhu a zaspali pri hľadaní ružového jednorožca.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.