Založ si blog

Pár slov na záver atypického školského roka

Korona doba napísala scifi scenár školského vyučovania. Vyučovalo sa na diaľku, deti v detských domovoch ostali uzavreté a izolované. Včera sme spoločne s ďalšími literátmi navštívili Detský domov v Tornali.

Ondrej Kalamár a Zuzka Kuglerová na neformálnom stretnutí s chovancami DeD.

Školský rok si niektoré školy skrátili a vysvedčenia porozdávali už v pondelok. Viacerí chovanci mali preto už zabalené a vybrali sa na cestu za svojimi rodinami. Ani počasie nám príliš neprialo, po horúčavách nastal prudký lejak. No ani to nás neodradilo v našej misii priniesť do detského domova knižky. Niektoré sme darovali adresne priamo deťom, iné sme odovzdali pani riaditeľke.

Zariadenie nemá vlastnú knižnicu, deti navštevujú mestskú knižnicu v Tornali.

Keďže sme na národnostne zmiešanom území, niektoré deti navštevujú základnú školu s vyučovacím jazykom maďarským. A pretože tie rady čítajú po maďarsky, pri ďalších knižných daroch to budeme mať na pamäti.

Plánujeme tiež založenie literárneho klubu. Vo väčších mestách fungujú literárne kluby aktívne po celé roky, v našom regióne treba stavať od nuly. A vďaka jazykovým rozdielom je to ešte komplikovanejšie, nie však nemožné.

Dúfam, že si deti darované knihy počas prázdnin užijú.

Ja som sa vrátila tiež nabalená štvormi darovanými titulmi. Najväčšiu zvedavosť vo mne vyvolal Miroslav Kapusta. Neúnavný organizátor literárneho festivalu Ars Poetica Neosoliensis v Banskej Bystrici napísal román, ktorý si rada vychutnám.

Z každého rožka troška….

Užite si letné prázdniny, deti, mládež, rodičia. A počas letných horúčav si nájdite pár chvíľ aj tieni s dobrou knihou v ruke.

Vaša Renáta Montmartre

Kvietok si dnes zaslúžia nielen učitelia, ale aj rodičia a starí rodičia, na plecia ktorých tohto roku padalo viac, než po iné.

Fotografie: autor.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.