Založ si blog

V Rožňave kino zrušili už dávno, z dediny sme do kín cestovali

Pamätám. Ako čerství mladomanželia sme si s manželom v Rožňave pozreli jeden diel Hviezdnych vojen. A mali sme náramné šťastie, lebo sme videli ten najviac romantický diel, ktorý bol takmer celý o láske.

Potom sa kino v RV zrušilo.

Ešte sa síce premietalo v lete na hvezdárni a z roka na rok chodieval aj Zlatý bažant kinematograf, ale to tradičné mestské kino sa už neobnovilo. Nebolo by rentabilné.

A náš rodný dom? Leží niekde takmer na konci sveta. Okrem potravín a krčmy tam vlastne takmer ničoho niet. Teda, či chcete podať list, či navštíviť lekára, či si kúpiť nejakú blúzku, alebo len zájsť niekam do kina, človek proste všade iba cestuje a cestuje a bez auta sa cíti ako odrezaný od sveta.

Z rodinného sídla sme takto cestovali do kín po rôznych mestách Maďarska. Máme šťastie, že ide o pohraničnú obec a my maďarčinu na dostatočnej úrovni ovládame na to, aby nám nerobil problémy ani maďarský dabing, ani maďarské titulky. A občas sme si do kina zašli aj do vzdialených Košíc. Už ani nepamätám, čo sme tam videli. V Maďarsku to boli každopádne ďalšie diely hviezdnych vojen, či komédia Moja mama ja Marťanka s Kim Basinger v hlavnej úlohe.

V Bratislave žijeme už rok a do kina sme sa doteraz nedostali.

Vlastne boli sme na Tirschovom nábreží a videli jeden kórejský film. Snímka bola s titulkami, ale zaujala. Aktuálnosťou témy aj svojským humorom.

Masaker na konci nikto nečakal. Teraz spätne si však ani nepamätám, či mal ten film vekové ohraničenie. Pritom ukazovať vraždenie deťom nie je práve najlepší nápad.

No včera teda prišlo, čo muselo prísť.

V OC Bory majú Cinemax, premieta sa 3D a štvorčlenná rodinka nechá na lístky, okuliare + občerstvenie cca 45€.

Premietal sa Venom so slovenským dabingom.

Komixové dielo nám prinieslo dvoch superhrdinov.

Masový vrah verzus policajt.

Naplnená láska masového vraha verzus trápenie v láske policajta.

Miestami sa nudím, miestami mi tŕpnu nohy.

Vadia mi hlučné zvukové efekty, priveľa fantázie a rozbitého skla.

Páči sa mi temná svadba. Nevesta celá v čiernom, ženích v bordovom. Ak ste tiež obdivovateľmi gotických svadieb, tak táto scenéria by vás mohla zaujať.

V každom prípade kórejský film o sociálnych nerovnostiach a nezamestnanosti ma oslovil aj zaujal oveľa viac.

Nie som veľkým fanúšikom fantasy a komixov. Teda moc ma tá rozprávka o citlivom masovom vrahovi nedostala.

Autori sa síce pokúsili aj o trošku humoru, no u mňa sa zmohli len na slabý úsmev.

Možno keby ubrali z tých efektov a viacej riešili psychológiu postáv….či aspoň viacej humoru dali do toho akčného filmu.

Proste na ďalšie komixy sa nechystám.

Možno tak niektorá z aktuálnych českých komédií by mohla byť fajn. Tí aspoň riešia reálne starosti reálnych ľudí a nenechávajú za seba bojovať príšery.

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.