Založ si blog

Prečo sa jedným darí a iným vôbec nie?

Podujímam sa na kontroverznú a zrejme aj nevďačnú tému porovnávania troch tlačových médií.

Literárny týždenník vnímam ako spriaznené médium. Raz mi už u nich vyšla recenzia a v blízkej budúcnosti by mala vyjsť aj ďalšia.

Avšak toto médium už dlhodobo bojuje o prežitie. Jej stránky sú pravidelne poznačené výzvou na finančnú pomoc, na objednávanie si. Je tam síce aj cenník reklamy, ale zverejnené reklamy akosi absentujú.

Akoby tieto noviny len pasívne čakali na inzerenta a nesnažili sa ho proaktívne vyhľadávať.

Týždenník z finančných dôvodov vychádza už len na dvojtýždňovej báze a vychádza na 16 stranách za 1,50€.

Za túto cenu dostanete dosť veľký a nepraktický formát. Obsahovo sa hýbeme niekde medzi úmrtiami a výročiami narodenia. Nájdete tu nekrológ aj ukážky z kníh dvoch dám, aj keď nevedno, prečo práve im sa dostalo tej pocty.

V recenziách spoznáte knihy z roku 2020 a 2021.

Výber recenzovaných kníh ostáva nejasný a zjavne subjektívny. Jeden recenzent, 56-ročný Ján Maršálek nás prekvapí aj glosou. Je členom Spolku slovenských spisovateľov, pod ktorého patronátom celý tento dvojtýždenník vychádza. A tlač je podporená z fondu na podporu umenia.

Na výzore záleží.

Rovnako z Fondu na podporu umenia je však financovaný aj Magazín o knihách, z dielne denníka Sme. Tento výtlačok milo prekvapí nízkou cenou 0,30€, dostupnosťou v každom väčšom kníhkupectve a pri kúpe akejkoľvek knihy vám ju pribalia prakticky grátis.

V tomto médiu už nájdete reklamy, skutočné aktuality a novinky, celkovo na 28 stranách, o čosi menších a pevnejších.

Čitatelia sa zoznámia s knihou mesiaca, knižnými novinkami, rebríčkom najpredávanejších kníh. Začítajú sa do rozhovoru s Jo Nesbom, či Andrejom Kiskom.

A už fakt len pre zaujímavosť: Bratislavský kuriér, 16 strán úplne zadarmo.

Aktuality, investičné zámery, rozhovor s Martinom Nikodýmom, rubrika duševného zdravia, krížovka.

Ak potrebujete zabiť nejakú tú polhodinku v meste, či na zastávke, tak sa s ním ozaj nudiť nebudete.

A teraz tá veľká filozofická otázka na záver: cítite nutkanie predplatiť si LT na celý rok, či sa zúčastniť verejnej zbierky na jeho záchranu?

Ak som vás nepresvedčila, tak sama seba z rovnakých dôvodov tiež nie.

Akosi ma chytá taký nemilý pocit, že niekto tu vôbec neovláda marketingové stratégie ani nekráča s dobou. Len sa proste vezie vo svojej intelektuálnej schéme, na ktorej sa veľmi dlho takmer nič nezmenilo.

Fotografia: autorka

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.