Založ si blog

Kolektívne zlo bagatelizuje utrpenie jednotlivca. Zahviezdil Milan Ondrík a Csongor Kassai

Voľne pokračujeme v téme banalizácie zla, ktorá dokáže zdevastovať duše jednotlivcov aj celých komunít. Milan Ondrík vo filme Nech je svetlo (2019) strháva masku zdanlivo idylického vidieckeho prostredia.

 

Čítate komentáre na stránke čsfd? Naozaj to tam často vyzerá, akoby len hejtovali pre hejt samý, no pri tomto filme som našla aj relevatný komentár:

 

Enšpígl /*****/

 

„Absolutně nejlepší Slovenský film co jsem zatím viděl. Moc se mě líbilo líbilo postupné gradování atmosféry a i to nenápadný zlo, kolikrát schovaný za jeden záběr (např. : policajt řekne synovi ahoj – v kontextu té situace ). Slovensko jak já ho vidím je skvělá země, ale to nahnědlo tam v sobě bohužel má větší než u nás, protože jinak by se čistokrevný nácek Kotleba v životě nemohl dostat do parlamentu a tenhle film tepe do živýho a nešetří Slováky na jejich bolavém místě. Farář pod laskavým a ustaraným výrazem bestie největší. Dusno, hodně velký dusno jde z tohoto v zimě odehrávajícího se příběhu. Já opravdu smekám před Markem Škopem, jaké téma si vzal a jak skvěle ho zpracoval.(07.11.2020)“

 

A súhlasím. Tento film pitve tak nástojčivú a nijako neriešenú tému, akou je radikalizácia našej spoločnosti.

Csongor Kassai stvárňuje zdrveného otca, ktorý prišiel o jediného syna

Milan Ondrík otca zdanlivo idylickej rodiny Ďurišovcov.

Film nádherne ukazuje, ako to pozlátko, na ktoré sa všetci hráme, prekrýva aj najťažšie hriechy.

Filmári už tradične radi používajú okrídlené a vzletné frázy. „Buď svetlo“ si prepožičali z Biblie z kapitoly o stvorení sveta.

Čongor Kassai zase pri pitvaní príčin samovraždy svojho jediného syna čelí zomknutosti páchateľov: Ja viem, že kto nie je s nami je proti nám….-skúša prelomiť mlčanie mladého Ďuriša.

Dedinské prostredie prekryté snehobielym snehom zakrýva desivé zverstvá.

Tento film mi trpko pripomenul rodisko, kde som do omrzenia počúvala, aká sme „najkrajšia dedina“. Len ja som cítila ten ustavičný zločin a rozklad, až som mala dojem, že radšej sa zabijem, než ostať naďalej žiť v tej biede a mizérii.

Paradoxne na mňa mnohí nevedia zabudnúť a z času na čas odpovedám na vždy rovnakú otázku: Kedy prídeš domov?  Odpovedám však stále rovnako: JA tam už  žiadny domov nemám.

Film je akýmsi vytriezvením. Od vzletných fráz k bezútešnej realite. Kde ti ani polícia nepomôže, ani cirkev nepodrží.

Čím hlbšie trojnásobný otec v stvárnení Milana Ondríka pátra po skutočných príčinách a previneniach, do ktorých sa jeho najstarší syn namočil, o to viac si štve proti sebe celú jednu komunitu.

Zlo prelezené všade, avšak pozlátko zdanlivej zbožnosti ostáva oslepovať. Aspoň na fare pokryteckého mladého farára, ak už aj nie u Ďurišovcov, ktorých táto kríza postupne zomelie.

https://www.csfd.sk/film/669956-nech-je-svetlo/prehlad/

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia