Založ si blog

Veľké hviezdy odchádzajú, prichádza roj malých hviezdičiek, štrasu a trblietok. ..

Na mojej obľúbenej moderátorke Adele Banášovej obdivujem, že dokáže krásne premostiť aj najnesúrodejšie témy. Až ma to celkom baví, pokračovať tam, kde sme prestali. Komentátori, čo mi pejoratívne nadávali do súdružiek, nemusia meniť garde, reč bude o velikánoch hudobnej scény, čo nás len nedávno opustili, no zrodili sa za minulej éry.

 

Zažiarili v časoch, kedy ešte Česko nebolo oddelené od Slovenska. Pamätáme si ich aj s dvojjazyčnými československými piesňami. Poslednou dobou nás opustili dvaja Zlatí slávici, dvaja speváci, ktorí nás sprevádzali destvom aj dospelosťou: Karel Gott a Miroslav Žbirka.

Božskej Kája žil dlhý a úspešný život. Po jeho boku sa zjavila aj vtedy iba detská speváčka Darinka Rolincová. Spoločne zaspievali Zvonky šťestí. Darinka sa neskôr premenovala na Daru, vydala sa za Rytmusa, aj sa s ním rozviedla a jednu dobu robila rozhodkyňu aj v Superstar.

Posledný rok Karel čelil svojej chorobe, no zároveň natáčal aj dokumentárny film o sebe a svojom večnom optimizme. Zároveň sa rodila aj kniha.

Knihu Karel Gott nájdete aktuálne medzi desiatimi najpredávanejšími titulmi v Panta Rhei.

Zrejme viacerí zdieľajú spomienkový optimizmus a radi si zaspomínajú na časy, kedy sme pozerali jedno vysielanie a jedny hviezdy.

Akosi sme nepotrebovali 120 televíznych kanálov, ani stovky printových a online médií. Ak niečo vysielali v televízii, mohli ste sa o tom s priateľmi porozprávať, lebo s veľkou pravdepodobnosťou pozerali tie isté relácie na tých istých kanáloch.

žeby niečo od nich pod stromček?

Mekyho smrť a pohreb sú ešte čerstvé. Jedni písali o ňom spomienkové básne, iní jazdili do Prahy, aby sa dôstojne rozlúčili.

Marika Gombitová a Peter Nagy sa z účasti na pohrebe ospravedlnili.

Mariku chápem, no Peter je ešte plný elánu a života, teda jeho neprítomnosť ostáva záhadou.

Na obrade dominovala gitara z kvetov a jeho nehynúce piesne.

Miroslav sa netajil svojimi anglickými koreňmi. Ten „zlý a neľudský režim“ dovolil polovičnému angličanovi na Slovensku zažiariť a dokonca mu udelil ocenenie Zlatého slávika.

Tá „zlá a bezcitná“ ruka regulácie zasiahla aj do Mekyho tvorby. Biely kvet mal byť pôvodne čierny. Súdruhom to prišlo kus prisilné, tak prišla druhá verzia, ktorú sme si všetci zamilovali:

„Biely kvet, darujem ti biely kvet….

Biely kvet a dlhá rada smútku v ňom….“

Oženil sa s Češkou Katkou, napísal jej hit Catrin a ona mu vybavila aj nahrávanie vo vysnívanom anglickom nakladateľstve.

Ostali nám po ňom CD-čka, film aj biografická kniha. Aktuálne je najväčší dopyt po trojCD Mekyho Žbirku.

Ja si naňho najradšej spomeniem titulmi ako Jesenná láska, či československý hit s Martou Co bolí, to přebolí.

 

Odchádza….pomaly celá jedna generácia…a nastupuje ďalšia…s menej výraznými tvárami, menami, osobnosťami.

Kto má odteraz zapĺňať koncertné sály?

Zuzka Smatanová, čo kreslí usmievajúce sa zvieratká k detským piesňam Petra Nagya?

Či Sima Marthausová, ktorú dvaja novinári vysmiali pre jej neskrývané kresťanstvo?

Alebo to má byť Dorota Nvotová, ktorá sa zapletá do politiky a v spomienkovom filme Muzika si zahrala mentálne retardovanú nymfomanku, čo ukazuje holé prsia do omrzenia?

Trh sa otvoril, zahraničná kultúra nás valcuje.

Minule ma oslovil starší, sčítane vyzerajúci pán so šokujúcim, ale striktným vyjadrením: ja nečítam slovenskú literatúru!

Až mi sánka padá, hlavneže prispieva do Roháča, no na kolegov zvedavý nie je.

Krásne sme dobačovali.

Neúnavne hľadá nové talenty v Superstar, v Talent, vo Voice, no väčšina talentov sa akou rýchlosťou zjaví, s takou aj zapadá. Konkurencia je zrazu obrovská, hviezdičky a trblietky už pomaly nevedia, čím viacej zaujať a šokovať.

Nedávno som objavila video, v ktorom sa speváčka jednej menej známej zahraničnej  kapely na pódiu rituálne vymočila na svojho fanúšika. Bol to „zlatý klinec“ jej ukričaného programu. Vtedy jej to prišlo ako úžasný nápad, aj diváci tlieskali a šaleli. Až neskôr speváčke došlo, že časti svojho publika aj svojej rodine týmto ublížila. Že sa musí ospravedlniť a do budúcna by sa chcela prezentovať spevom.

Ale toto je náš voľný trh.

Alec Baldwin počas natáčania zastrelil kameramanku a jedného člena štábu. Zlo rastie exponenciálnym radom, ….konca zrejme ani niet….

Ilustračná fotografia: autorka

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.