Založ si blog

Dri a zomri

Karolína bola promovaná zoologička. S vysokoškolským diplomom umývala slonom nohy a chodila sama do vlčieho výbehu „aby si budovala vzťah s vlkmi“.

V to ráno už bola pár dní chorá a slabá, lialo a ona mala chuť s tou prácou skončiť. Avšak premohla sa a šla. Najslabší člen svorky ju odrovnal, aby si šplhol v hierarchii….

Vadí mi nanútený optimizmus. A premilé slová zakrývajúce aj najtemnejšie myšlienky.

A náš život nie je o nič krajší ani humánnejší, než ten vlčí.

Aj my máme svoje hierarchie. Jedni sa šplhajú aj cez mŕtvoly smerom hore, kým ďalším ostávajú len omrvinky, krv, pot a rany.

Prijmú ťa, keď si za potreby, kŕmia ťa prázdnymi frázami Prosím – Ďakujem – Ja za nič nemôžem —aby ťa z času na čas odkopli, ako prašivého psa.

-Renátka, si len slabá žena, my pre teba už nemáme prácu.

-A uznaj sama, bolo by to nespravodlivé, keby sme si ťa nechali ….oproti všetkým tým, čo podávajú 100%-né výkony.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Mladé dievča sa pýta šéfa na hierarchiu. Odôvodňuje ho vekom. Vraj tiež bol mladý a začínal zdola.

Pýtam sa ho na vek, má 46. A robíme pod ním štyridsiatnici, päťdesiatnici, až do 60, či viac. My sa kedy dostaneme niekam vyššie? V 146? či v 666- tom roku?

Ďalšie líderky majú 26 – 20….už čakám, kedy mi niekde predstavia 16-ročnú manažérku. Veď aj tá by vedela byť rovnako krutá a bezcitná, s medom na perách –Prosím- Ďakujem- Ja za nič nemôžem.

Po fajronte z kníhkupectva prechádzam prázdnym nákupným centrom. V kúte drieme mladík na batohu, pred vchodom čupí ďalší pod dekou….pod pouličnou lampou sa krčí s holým zadkom prepitá zrúda —v ďalšom kúte matrace a paplón, pod nimi čiapka a kdesi v hĺbke ľudské teplo.

Od nich už ani tú drinu nikto nečaká, len nech zomrú.

Manažéri v teple rátajú zisky.

Sedia na svojich stoličkách, lebo sa narodili so zlatými hrkálkami na prste.

Obdivujeme Americký sen a nevidíme, ako bohatli na vyvražďovaní Indiánov, či trhu s otrokmi.

Obdivujeme vyspelý západný svet Francúzska, či Veľkej Británie a zase len nevidíme biedu ich kolónií —utrpenie v Indii, či detskú prácu v Afrike.

Čítame kopu oblbujúcich rozprávok, no len sem tam niekto siahne po faktografii.

A ak už predsa, tak sa vyžívajú vo vyvražďovaní Židov —biografie Holokaustu majú samostatný regál a tešia sa mimoriadnej obľube.

O čo je ten vlčí život horší? No o nič. Aj tam sa Alfa samci a samice majú skvele a tí najnižší z hierarchie proste končia —nie je ich treba —ako ani nám všetkých tých bezdomovcov, narkomanov a zúfalcov.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.