Založ si blog

Čím viacej rozprávaš, tým menej ti rozumiem

Plodní autori bývajú často obľúbení. Ľudia majú radi série. A v tomto predvianočnom čase sa ledva vedeli dočkať, kedy výjde ďalší Dominik Dán, ďalší Neuer, či Minier. Lebo od každého z týchto autorov už vedia, čo môžu očakávať, čo sa týka, obsahu, rozsahu aj prebalu. A nezabúdajte aj na určitú formu snobérie: 10 zväzkov rovnakého vizuálu pôsobí na poličke predsa len krajšie, ako rovnako 10 zväzkov od plodného autora, kde sa každý líši.

Stanislav Háber má s týmito vyššie spomínanými autormi spoločnú plodnosť. Avšak nedokážeme jeho tvorbu jednoznačne zaradiť. Na Hábera sa akosi nik nedočkavo nepýta. Že kedy vydá v poradí už trinástu, či ani netuším koľkú zbierku o láske, prípadne kedy príde s ďalšou brožúrou o smrti Štefánika, kedy nás prekvapí ďalším románom, či zbierkou poviedok….

Prebal korešponduje s názvom diela.

Príbehy nielen z inej hviezdy vyšli v roku 2021 vo vydavateľstve Pars Artem za pomoci Fondu na podporu umenia. Samotný fond aj punc vydavateľstva by mali byť určitou zárukou.

Prebal si vzala na starosť riaditeľka spomínaného vydavateľstva Zuzana Kuglerová. Oproti mnohým predošlým Háberovým knižkám nás poteší tvrdá väzba a profesionálne spracovaná obálka.

Aj názov je fajn, veľa napovie o samotnom obsahu.

Čitateľovi sa do rúk dostáva zbierka prozaických textov. Tie texty sa pohybujú v tak širokej rovine, až ani nie je celkom jasná a jednotná samotná koncepcia. Dostávajú sa nám výňatky z biografií najvýraznejších osobností literatúry doplnené citátmi z ich diel, autor spomína pikošky z vlastného života popretkávané napríklad aj banálnym státím v rade na pošte. Aby nás neskôr zavial na cestu viery, veštenia, predtúch, či mysticizmu.

Najväčšou perlou je asi táto: „ Ako napísal Paustovskij, spisovatelia sa podobajú na starého vyslúžilého vojaka – smetiara. Preosievajú úporne biedu a smetie tohto sveta, aby našli stopu zlatého prachu. Zhŕňajú ho namáhavo zrnko ku zrnku, aby z neho potom vytepali zlatú ružu v podobe umeleckého diela.“

zo strany 103.

Ohľadom pikošiek z autorovho života, ak autora aj osobne poznáte, prípadne ho máte prečítaného, tak čítate zase len tie isté silné story o dedovi, ktorý sa narodil kurtizáne, či o mame, ktorú otec ťarchavú mlátil káblom od žehličky.

Akoby autor opakoval rovnaké perličky, avšak nepátra po samotných príčinách.

To iba čitateľ si nechápavo kladie otázke, čo je to za žena, ktorá sa vydá za vteleného diabla a porodí mu dvojo detí uprostred sadistických bitiek. A prečo počas jednej bitky prosí, nech ho mláti potichšie. Prečo neodíde, ale čaká, až ju bezcitné ruky samé vyhodia na ulicu práve vo vianočnom čase?

Najnepochopiteľnejšia je pre mňa kapitola venovaná autorovým kontaktom.

Nazval ju Slovenský Forrest Gump. „Miestami som sa na osi času života cítil ako legendárny Forrest Gump …..Poznal som sa aj so svetovo známymi ľuďmi a mnohých videl na vlastné oči.“ V tejto kapitole autor vymenúva zhruba stovku osobností, ktorých videl, zažil. Pri niektorých menách je iba ich profesia, iných charakterizuje jedinou vetou, či časťou súvetia.

Pochopil autor vôbec poslanie filmu Forrest Gump? Kde sa v tom filme tvrdí, že Forrest všade bol a každého stretol? Autor síce sám seba opisuje ako traumatizovaného chlapčeka s osamelou matkou, avšak traumy tohto filmového hrdinu nepochádzajú od sadistického otca, pramenia zo samého vnútra Foresta, z jeho vývojových, fyzických aj duševných porúch. Kým autor sám seba opisuje síce ako nešťastné a traumatizované, ale fyzicky aj duševne zdravé dieťa, ktoré až na vysokej škole postihne ťažká autonehoda. Tá mu síce zabráni v kariére letca, no nepripúta ho ani na vozíček. Hrdina dokáže cestovať, komunikovať, dokáže rozbehnúť dráhu novinára aj verejne činnej osoby.

Ďalším pozoruhodným obrazom je, že autor sa odvoláva na pokrvné bratstvo s uznávaným básnikom Marošom Bančejom a v mladom veku zosnulom sochárom Milom Kráľom. O Milovi Kráľovi údajne jeho matka formovala postavu sochára vo filme Fontána pre Zuzanu.

A v kontraste s Milom „ Na pohrebe mi Milov otec, akademický maliar pán Gašpar, povedal: Pán Háber, vy ste naopak NIČ.“

Samotný medailónik o autorovi v závere mi príde navlas rovnaký, ako v jeho predchádzajúcich knihách. Rovnako nezabúda ani na rozrastajúci sa výpočet už vydaných diel.

Na margo všetkých tých diel, som sa už vyjadrila aj v úvode. Možno by jeho poézii pomohla napríklad jedna hrubšia, bohato ilustrovaná výberová zbierka, než celá plejáda menších zbierok v mäkkej väzbe bez podpory profesionálnych ilustrátorov.

Samotné anotácie na prebale boli k autorovi naklonené a prinášajú pozitívny náhľad na toto širokozáberové dielo.

 

Fotografia:autorka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.