Založ si blog

Apokalyptická komédia lámala rekordy medzi sviatkami

Leonardo Di Caprio si s celou plejádou hollywoodskych hviezd zahral vedca vo filme Dont Look Up. Maďari ho preložili verne ako Ne nézz fel. V českej verzii ten príkaz otočili opačne K zemi Hleď! V každom prípade to bol najsledovanejší film na Netflixe medzi Vianocami a Novým rokom.

 

Mladá doktorandka Kate Dibiasky náhodne objaví kométu. Jej učiteľ, profesor Randall Mindy vyráta, že za 6 mesiacov sa kométa zrazí so Zemou a zničí ľudstvo.

Dvojica dostane posilnenie aj z NASA, no navzdory všetkej vážnosti tejto hrozby sa im neveľmi darí presvedčiť prezidentku v Bielom dome, ani reportérov v americkej televízii.

Akoby vede nik neveril. Prezidentka sa obklopuje garnitúrou megalomanských vedcov, ktorí sa aj túto kométu snažia využiť na ďalšie obohatenie sa.

V televízii si robia len hlúpe fóriky a reakcie samotých ľudí sú zmiešané.

Od občianskych nepokojov, cez strach, až po výslovné spochybňovanie.

Vraj kométa ani neexistuje. (Veď ani Covid vraj neexistuje – spochybniť sa dá naozaj kadečo…)

Akosi nevnímam ten komický rozmer tejto filmovej satiry. Veď hovoria len pravdu.

Doktorandku zhadzujú po tom, ako vybuchne v živom vysielaní. Vraj má bipolárnu poruchu osobnosti a nech do telky už viac nechodí.

Aj profesor berie Xanax a zajakáva sa. Hlavu má plnú zložitých vzorcov, ktorým málokto rozumie. Ale vizážistky z neho urobia celebritu.

O tom, že by mal byť profesor autista- Asperger, sa moc nehovorí. Dá sa to len tušiť pod pláštikom jeho geniality a z množstva braných liekov.

V každom prípade tento film odhaľuje mnohé z právd o fungovaní politiky, elít aj televízie samotnej.

Maďarský recenzent to asi formuloval najvýstižnejšie: ľudstvo ani nezabije kométa, ale vlastná hlúposť.

Jankovics Márton prináša recenziu s citátom, fotografiami a s hodnotením 7 z 10.

https://24.hu/kultura/2021/12/28/ne-nezz-fel-film-kritika-netflix-dont-look-up-adam-mckay-leonardo-dicaprio-jennifer-lawrence/

Ja som si na bodovanie recenzovaných diel počtom bodov doteraz nenavykla, aj keď ohľadom filmov sa to evidentne deje.

V každom prípade chválim za vernosť charakterov a skryte dúfam, že raz aj tie takzvané poruchy osobnosti ako AS, či BAP, budeme vedieť prijímať bez predsudkov a averzií.

Btw. s tým označením, že by to mali byť Poruchy, som nikdy celkom nesúhlasila. Dýcha z neho odsudzovanie už od samotnej psychiatricej obce —akoby proste sproste naznačovali, že všetko mimo ich noriem, je nenormálne –a tým aj neprijateľné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.