Založ si blog

Poľovali na ľudí

Szomolai Tibor nás akosi zabudol upozorniť, že píše podľa skutočných udalostí. Avšak pátrajúc po všemožných článkoch a videách človek objavuje plejádu reálnych ľudí a osudov.

Obdivuhodné je, že maďarskí novinári nie sú totálne paralyzovaní strachom. A tak na rozdiel od našich často nič nehovoriacich správ, kde obvinení AB a CD sa „mali „ dopustiť trestného činu na úkor poškodených EF a GH, v maďarských novinách nachádzate celé mená a priezviská. Trestné činy a rasovo motivované útoky sú zmapované krok za krokom.

Lynčovanie v Olaszliszke, kde 8 Rómov brutálne umlátilo na smrť bieleho nevinného učiteľa vyvolala v krajine vlnu pohoršenia.

Po krajine sa začal spomínať už zabudnutý pojem „cigánybünözés“ – v preklade cigánska zločinnosť.

Trojica páchateľov vyznávajúcich fašistické hodnoty zrejme nekonala sama, &Zrejme tu bola určitá spoločenská objednávka, vonkajšia motivácia aj finančná injekcia aby sa pustili do svojej misie.

Začali hádzaním zápalných fliaš a ostreľovaním obydlí, kde predpokladali, že žije rómske etnikum.

Poľovné zbrane si zadovážili rabovaním.

V rokoch 2008 – 2009 toto komando podnikalo výjazdy do malých obcí roztrúsených v Maďarskej republike. Išli všade tam, kde počuli o napätí medzi bielym a rómskym etnikom, aby šírili strach, či vyvolali až stavy občianskych vojen.

Dvaja boli vyhadzovači, ďalší bol brat jedného z vyhadzovačov. Na posledných dvoch akciách im šoféroval bývalý vojak.

Szomolaiho knihu ste si nemohli prečítať, avšak vzhliadnuť dokument Ítélet Magyarországon si môžete aj s anglickými titulkami.

A zrazu sa môžete preniesť do siahodlhého procesu, v ktorom štvoricu obvinených súdia zo zabitia 6 Rómov a ublíženia na zdraví ďalším piatim.

Sama som už bola na dvoch súdnych pojednávaniach, no oproti tomuto emóciami a krikom presýtenému pojednávaniu to bol iba bagateľ, čo prebehol bez emócií, bez kriku a hladko.

Tento sudca však kričí na obvinených aj poškodených rovnako.

Obvinení sú plní sebavedomia, poškodení plní hnevu. Jeden z divákov demonštruje svoje sympatie k obvineným tričkom s masívnym nápisom Heroes – Hrdinovia.

Aj ďalšia obvinená, partnerka jedného z páchateľov, opisuje nevraživosť voči Rómom ako všeobecne rozšírenú, nad čím jej príde divné aj zamýšľať sa.

Samotní páchatelia nepovažujú Rómov za ľudí.

V opise prípadu West Memphis Three sme spomínali šlendriánsky prístup polície.

V tomto maďarskom prípade, ktorý si žiaden špeciálny názov nevybojoval, vídame podivný prístup zo strany polície, hasičov aj sanitky.

Zdravotník sa bez asistencie polície ani neodvažuje priblížiť ku agresívnej skupine Rómov, ktorí sa mu otvorene vyhrážajú.

Otec obete dokonca aj v súdnej sieni obviňuje, že jeho syna zabil zdravotník a boli v tom namočení aj policajti.

Obhliadajúci lekár prišiel s podivuhodnou teóriu, že otec a 5-ročný syn sa udusili dymom. Hasiči prišli s teóriou, že Rómovia si svoj dom podpálili sami.

A nespočetné rany po guľkách údajne spôsobila padajúca strecha.

Sudca žasne nad nedostatkom dôkazov a zápisníc.

Jeden z obvinených ho dokonca obviňuje, že vedie samostatné vyšetrovanie a často krikom reagujúceho sudcu nazýva mentálnym sadistom.

Film sa dočkal pozitívnej odozvy v západných krajinách a naopak s mnohými negatívnymi reakciami za strany samotných občanov a predstaviteľov Maďarska. Tým vadil krik sudcu, aj fakt, že sa Maďarsko prezentuje v zahraničí práve takýmto neblahý spôsobom.

Dokumentaristi urobili kus poctivej práce a bez toho, aby proces akokoľvek komentovali, sa im podarilo tlmočiť všetko napätie súdu a súdnej siene.

Najviac nervy drásajúce pre Rómov muselo byť samotné rozhodovanie súdu, keďže okrem šoféra sa nikto k zločinom nepriznal. Advokáti žiadali trojicu obinených vyhlásiť nevinnými na základe nedostatku dôkazov. A advokát šoféra bol toho názoru, že 4 roky predbežného zadržania boli pre jeho klienta už dostatočným trestom a mal by byť pustený na slobodu.

V nervydrásajúsom čakaní sa poškodení báli, či páchatelia nebudú oslobodení a či ich majorita nezačne oslavovať ako hrdinov.

Zámerne už nechávam na vás, ak vás kauza zaujala, pátrajte, sledujte, nájdite si rozhodnutie súdu v kauze, ktorú advokát obetí nazýva dokonca genocídou.

Trailer na film nájdete aj na youtube.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.