Založ si blog

Elk*rtuk! = Poj*bali sme to!

Najsledovanejší a zároveň najkontroverznejší maďarský film by sme mohli postaviť do jednej línie napríklad s naším filmom Sviňa. Ide o expresívne pomenovanie politickej špiny.

Jedni ho chvália, ako umelecký flm, ďalší zatracujú ako údajnú propagandu aktuálnej politickej garnitúry.

Producent hlása, že na film si brali úver, avšak stredoškolákom sa film premietal zadarmo.

 

Hlavní protagonisti

Bánovits Vivianne

Mózes András

Réžia:

Keith English

Cudzinec English (UK) si mohol dovoliť poňať film umelecky, hlavne, čo sa týka masových scén.

Dej sa zakladá na skutočných udalostiach roku 2006.

Gyurcsány Ferenc  vo svojom “őszödi beszéd“-e (Rečnícky prejav v lokalite Balatonőszöd) priznal lživú politiku ním vedenej Socialistickej strany.

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este „

– Klamali sme ráno, na noc aj večer – sa stalo okrídlenou frázou, ktorá ho napokon stála premiérskeho kresla.

Avšak samotná Socialistická strana naďalej stála za svojím predsedom a Orbán Viktor so svojimi Mladými demokratmi mal pred sebou ešte dlhú a hrboľatú cestu k prevzatiu moci.

Obliehanie budovy maďarskej verejnoprávnej televízie sa stalo kľúčovým bodom. Nespokojný dav podpálil autá a hádzal dlažobné kocky. Málo početné, zle vyzbrojené a slabo koordinované policajné zložky nedostali adekvátne posily a ten večer sa skončil totálnym zlyhaním policajného zboru, s desiatkami zranených policajtov. Demonštranti sa dostali aj do samotnej budovy televízie a podarilo sa ich vyhnať až nadránom.

Bolo toto policajné fiasko vopred naplánované? Aby motivovalo samotných policajtov k bezprecedentnej policajnej brutalite nasledujúcich dní?

Samotné vyvrcholenie nastáva 23.10.2006, kedy policajti brutálne zasiahli aj proti pokojným demonštrantom, mlátiac ženy aj starcov, strieľajúc gumové projektyly, používajúc obušky a vipery.

Hlavnými protagonistami sú mladý snaživý novinár a ešte snaživejšia asistentka agentúry Medián.

A kým nás Páral strašil „nemožností literatury“, tak tuná máme nemožnosť solídnej novinárskej praxe až nemožnosť samotnej slušnej práce v bláznivých časoch, kedy politika je prerastená s mafiou a policajti sú tiež v rukách štátnej moci.

Veľkým mínusom celého filmu je, že všetko sa snaží prišiť na vrub socialistov, pritom Mladých demokratov nijako nezadefinoval, akoby sotva jestvovali.

Avšak na druhej strane, samotný Gyurcsány Ferenc aj so svojou ominóznou rečou aj kadejakými vykrúcačkami, je nastrihaný v pôvodnom znení.

Škoda len, že tie masy a ich motivácie ostávajú natoľko zahalené rúškom tajomstva.

Ono by bolo príliš zjednodušujúce podľahnúť ilúzii, že v Maďarsku sa masy dajú takto triviálne až démonicky vodiť za nos.

Nejaké motivácie tí ľudia predsa mali! Niekto ich ku tej budove televízie priviedol a niečo od toho vedenia televízie chcel. A tie davy niekto musel niečím sfanatizovať, lebo taký útok na verejnoprávne médium proste nemá obdoby.

A rovnako na 50-te výročie revolúcie roku 1956, tí ľudia museli ísť do ulíc s nejakým zámerom. A potom boli úplne nesúrodé skupiny demonštrantov zahnané dokopy, aby sa na nich mohlo s rovnakou neľútosťou silovo zaútočiť.

V každom prípade som rada, že sa o takýchto veciach píše, natáčajú dokumenty a dokonca aj filmy. Lebo tej špiny v politike a tých machinácií je naozaj priveľa a my by sme nemali rezignovať na hľadanie súvislostí aj vinníkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.