Založ si blog

Prerod neobyčajného Muža na Idiota z Prahy 2.

Mainstreamového diváka najviac osloví, ak mi Kata chce vypichnúť oči ihličkami. Mainstreamového čitateľa zase pár pikantných scén z pošahanej reality šou. Ale bohužiaľ, tento blog je apriori o literatúre a tej sa budeme venovať aj najbližších pár minút.

Vladimíra Párala som mala spoznať už oveľa skôr! No spoznala som ho až tento Marec, kedy som si ho vychangovala za Swetlunkinu zbierku básní v Mallej knižnici. Bola to jedna z mála kníh s bielymi stránkami, čo nepôsobila až tak ošuntele, tak som po nej siahla. A teraz ďakujem matke náhode, že mi práve tento skvost vmanévrovala do zorného uhla.

Ipser užíva život plnými dúškami….

Obálka síce nejako obzvlášť nepoteší, ale už samotný medajlónik hovorí o naj-naj-naj spisovateľovi a jeho foto v obleku pôsobí sexy aj dôveryhodne zároveň.

Podľa názvu Kniha rozkoší, smíchu a radosti som sa kus bála, že či to nebude nejaké praobyčajné porno. Ale vôbec nie! Erotika je vyvážená nadhľadom a humorom. A kniha si ma proste obtočila okolo prsta.

Málokedy sa stáva, že by ma kniha dokázala rozosmiať. Naposledy to so mnou dokázala Barbora Pribylincová a odvtedy ju evidujem v kategórii The Best…

Ale Páralovi sa darí diváka rozosmievať aj unášať.

Predstavte si unudené malé mestečko, kde sa na pár dní usalaší lunapark. A vy iba sčista- jasna nastúpite, aby ste vzápätí leteli do výšin a dokázali sa dívať na všetko zvrchu a s nadšením.

Aj Páral ma nejako uchmatol, uniesol, roztočil kolotoč praobyčajného príbehu o úspešnom spisovateľovi a všetkému, čo k tomu patrí.

Rovnako ako Barbora si pomáha ustálenými slovnými spojeniami, aby sme precítili akúsi strnulosť postáv a kulís. Páral postavil celú jednu maximalistickú kariéru Bohdana Ipsera, aby ju vzápätí rozobral na stavebné kocky a pristál s nami na praobyčajnej matke Zemi.

Bohdana uháňajú ženy. Cíti každým svojím cólom, že sa musí oženiť a napísať nový román. Zároveň však neúnavne hľadá aj čosi viac. Čosi, čo nachádzajú len budhistickí mnísi v Tibete, či Ježiš Kristus vo svojom najhlbšom duchovne.

Akési odpútanie od hmoty, kedy už netreba viacej písať, ani súložiť…a pomaly ani žiť…lebo si zrazu dokážeme plne uvedomiť tú nekonečnosť vesmíru a relativitu všetkého, čoho je ľudská ruka a myseľ schopná.

A ako sa hovorí, že genialita je iba krokom k šialenstvu, aj náš milovaný a zbožňovaný hrdina sa stáva v očiach širokej verejnosti už iba idiotom.

Mediálne šialenstvo končí v stave Nirvány.

Teda akýmsi zázrakom sa mi podarilo objaviť knihu, ktorá v sebe do toho nášho prudko materialistického sveta prináša závan spirituality, Zároveň však verne opisuje životné peripetie spisovateľov, nielen Ipsera, ale aj celej palety „trabantov“, „netištěných“ básnikov a prozaikov a celej tej „nemožnosti literatúry“.

O Ipserovej krásnej múze:

„Dále se nám do ní zamiloval mladý spisovatel Pepa Ježdík, červenýma rukama si vjížděl do dlouhých nemytých vlasú a svěřoval se jí se svím „přeťatým osudem“, jak napsal „senzační bezvadnej román, kterej by byl normálně jasně bestseller“, ale přišla do toho sametová revoluce, jeho senzační román v ní zapadl a dva další už mu nikdo nechce vydat, ale on stejně píše třetí, tedy již čtvrtý, a zároveň scénář prvního českého erotického filmu, který taky nikdo nechce.“

Fotografia: autorka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.