Založ si blog

Je manželstvo väzenie?

Toť nedávno bol gay pride a pochod za rodinu. A ja mám kopec nezverejnených fotiek a videí.

Lajtmotívom pochodu za rodinu bol slogan: Manželstvo nie je väzenie. A ten pochod podporili cca dve stovky účastníkov. V Bratislave, čo má obyvateľov na tisíce a jej centrum sa hemží turistami z každej svetovej strany.

Pochod za rodinu ako protipól Dúhového pochodu.

Tak teda je, či nie je manželstvo väzenie?

Toť nedávno som dočítala knihu od Nikoly R. Kocian: Rozchod.

A veľmi dlho som sa nevedela s tou knihou stotožniť.

Single baba opisuje svoj prvý veľký rozchod, ako ňou zmietali emócie a ako by sebou nechala aj dlážku zametať, len aby sa k nej pán vysnívaný vrátil.

Až niekde v závere Nikola pripúšťa, že si svoj vzťah aj spomienky idealizovala. Že pri ňom bola len polčlovek či aj menej, že sa kvôli nemu vzdávala svojich názorov, kariéry aj seba samej.

Nikola to uzavrela vcelku pozitívne, že na prahu tridsiatky čaká na pána dokonalého, ktorý ju prijme takú, aká naozaj je.

No ale Nikola nestihla manželstvo ani deti. Dokonca ani spoločný majetok, či aspoň psa.

Ono je ľahké odísť od človeka, s ktorým vás reálne nič nespája. Od ktorého si vezmete svoju zubnú kefku a ste preč.

mala som rada toho chlapa, na ktorého sa hral a nie toho nerváka, ktorý sa na mňa s hukotom zaháňal päsťou so slovami, že ma naučí poslúchať. A už vôbec nie toho povrchného slabocha, ktorý si ani neprizná chybu,“ spomína Nikola.

O chlapoch, čo si na žene len honia svoja ego, píše Nikola bez servítky:

ak ťa niekedy nejaký iný človek ponižoval, alebo sa ti snažil nahovoriť, že si niečo menej ako ostatní ľudia, alebo niečo menej ako on sám, robil to z jediného dôvodu. A skôr by si ho mala poľutovať, nie mu veriť. Pretože práve ľudia, ktorí majú potrebu ubližovať iným alebo ich nejakým spôsobom dehonestovať, majú problém. Problém so sebadôverou. Problém sami so sebou.“

Tak teda je manželstvo väzenie?

Pripútať sa k jednému mužovi, čo vám dá desatinu lásky, starostlivosti, porozumenia, akú by ste od neho očakávali?

A porodiť mu X detí, ktoré vám zase len prejavia iba desatinu lásky, rešpektu a porozumenia, než akú by ste od nich očakávali?

Na prahu 5X hovorím, že ak sa znovu narodím, radšej si urobím tri vysoké školy, než jednu svadbu, ktorá zo mňa urobí polovicu-tretinu-desatinu seba samej.

Nikola ešte verí v šťastné konce, no ja už verím len v koniec….a na závere tragédie už až tak moc nezáleží. Aj keby z toho bola fraška, či absurdita.

Fotografia: autorka

Narcizmus pod lupou

06.06.2024

Tiež ste si to všimli, že Narcizmus je stále väčší problém? Natrafila som už aj na hejterov, čo mi nadávali do „narcistických psychopatov“ a keď som čítala psychologický posudok o jednom mojom priateľovi na fb, ktorého som na súdnom pojednávaní, kde vystupoval v pozícii obvinenného, videla aj osobne, tak mal určenú narcistickú poruchu osobnosti. Hľadala [...]

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy. Pocítili ich najmä obyvatelia mestskej časti Kynek, ale aj návštevníci mestského kúpaliska, na ktorom sa počas tohto víkendu začala letná sezóna.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.