Založ si blog

Ohňostroj kreativity Jany Beňovej

Vedeli by ste jasne a stručne zadefinovať žáner poviedka? A prípadne dodať, čo robí poviedku dobrou, alebo zlou? Jana Beňová by to azda mohla vedieť, keď vyrukovala s touto zbierkou: 

Žiarivú farbu nemáte šancu prehliadnuť.

Autor: Jana Beňová

Názov: Dvanásť poviedok a Ján Med

Vydal: KK Bagala

Pevná väzba, cena na prebale: 10€

Rok vydania: MMXV

Poznáte to, ak niekto strašne veľa rozpráva, no vlastne ani netušíte, či chce niečo povedať, alebo len zapĺňa prázdno?

Robia to aj zrelí básnici, ktorí už básnia azda len pre báseň. A obdobne chaotický pocit mám aj z týchto textov.

Je to únos aj útek, spŕška aj vodopád. Bratislava, Praha, Rím,

Stevie Wonder aj Agatha Christie. Z každého rožku niečo a predsa len ťažko by ste dokázali povedať, čo tá autorka chcela povedať a či okrem efektu blysnúť sa vedomosťami a skúsenosťami išlo aj o čosi inšie.

Netuším, či sa Agatha Christie naozaj tak rada schovávala pod posteľou. A netuším ani, aké sú koncerty Stevieho Wondera, či aké majú pocity návštevníci Ríma.

V každom prípade z tejto mozaiky sa o každom dozvedáme len niečo. Zabijeme síce, čas, no ozaj je toho času tak veľa, že ho treba zabíjať?

Možno ma len neoslovila. Rovnako ako ma neoslovila tlačová konferencia o Chorvátsku. Iným stade vzišiel parádny materiál a mne zhola nič.

Niektoré momenty idú proste mimo nás.

Mám rada knihy, s ktorými sa človek dokáže identifikovať. Tieto orgie fantázie a obrazotvornosti sú však odo mňa hrozne vzdialené.

Je to o to väčšia škoda, že KK Bagala je veľké meno. Je to vydavateľ a neúnavný hľadač talentov. A vždy som verila, že má dobré oko.

Poslednú dobu však len sledujem dianie a prestávam tým veciam rozumieť. A niektorým azda ani netreba. Takúto modernu si od Ježiška neželám, mám rada, ak sú texty osobné a ľudské. V tejto zbierke sa to podarilo len na pár chvíľ, no celkový dojem je pre mňa chaos a celkom veľký,

„Keď prišiel domov muž, spravili sme si oslavu. Kúpili sme melón. Čierne zrniečka sme nožom povyberali, aby nám nič nepripomínali. 

Melón som krájala na ešte celkom mokrom stole. Zabudla som, že nie od vody. Od prípravku na hubenie hmyzu. Nevedela som si už spomenúť, kde všade som ho v panike nastriekala. 

Mala horkú chuť. Prehratého boja.“ (JB)

Foto: autorka

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.