Založ si blog

Ohňostroj kreativity Jany Beňovej

Vedeli by ste jasne a stručne zadefinovať žáner poviedka? A prípadne dodať, čo robí poviedku dobrou, alebo zlou? Jana Beňová by to azda mohla vedieť, keď vyrukovala s touto zbierkou: 

Žiarivú farbu nemáte šancu prehliadnuť.

Autor: Jana Beňová

Názov: Dvanásť poviedok a Ján Med

Vydal: KK Bagala

Pevná väzba, cena na prebale: 10€

Rok vydania: MMXV

Poznáte to, ak niekto strašne veľa rozpráva, no vlastne ani netušíte, či chce niečo povedať, alebo len zapĺňa prázdno?

Robia to aj zrelí básnici, ktorí už básnia azda len pre báseň. A obdobne chaotický pocit mám aj z týchto textov.

Je to únos aj útek, spŕška aj vodopád. Bratislava, Praha, Rím,

Stevie Wonder aj Agatha Christie. Z každého rožku niečo a predsa len ťažko by ste dokázali povedať, čo tá autorka chcela povedať a či okrem efektu blysnúť sa vedomosťami a skúsenosťami išlo aj o čosi inšie.

Netuším, či sa Agatha Christie naozaj tak rada schovávala pod posteľou. A netuším ani, aké sú koncerty Stevieho Wondera, či aké majú pocity návštevníci Ríma.

V každom prípade z tejto mozaiky sa o každom dozvedáme len niečo. Zabijeme síce, čas, no ozaj je toho času tak veľa, že ho treba zabíjať?

Možno ma len neoslovila. Rovnako ako ma neoslovila tlačová konferencia o Chorvátsku. Iným stade vzišiel parádny materiál a mne zhola nič.

Niektoré momenty idú proste mimo nás.

Mám rada knihy, s ktorými sa človek dokáže identifikovať. Tieto orgie fantázie a obrazotvornosti sú však odo mňa hrozne vzdialené.

Je to o to väčšia škoda, že KK Bagala je veľké meno. Je to vydavateľ a neúnavný hľadač talentov. A vždy som verila, že má dobré oko.

Poslednú dobu však len sledujem dianie a prestávam tým veciam rozumieť. A niektorým azda ani netreba. Takúto modernu si od Ježiška neželám, mám rada, ak sú texty osobné a ľudské. V tejto zbierke sa to podarilo len na pár chvíľ, no celkový dojem je pre mňa chaos a celkom veľký,

„Keď prišiel domov muž, spravili sme si oslavu. Kúpili sme melón. Čierne zrniečka sme nožom povyberali, aby nám nič nepripomínali. 

Melón som krájala na ešte celkom mokrom stole. Zabudla som, že nie od vody. Od prípravku na hubenie hmyzu. Nevedela som si už spomenúť, kde všade som ho v panike nastriekala. 

Mala horkú chuť. Prehratého boja.“ (JB)

Foto: autorka

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.