Založ si blog

Doktor House: Fakty, či fikcia?

Pokračujeme v kategórii film, ktorú ste si tak obľúbili. Podaktorým z vás nevadí ani poriadna dávka fikcie a nechápete, čo ľudia furt majú s tou realitou. No asi to bude predsa len podstatná téma, keď už sa ľudia o tom unúvajú písať knihy a dokonca ich aj prekladať do všemožných jazykov. 

Nedávno som vám v blogu ukázala, ako autorov inšpirovala Netflixová séria The Crown, aby napísali knihu Koruna a konfrontovali filmárov s realitou.

Obdobnej úlohy sa zhostil aj Andrew Holtz. Tento americký novinár si vzal na mušku populárny seriál Dr. House, aby nám krok za krokom predstavil fungovanie amerického zdravotníctva.

Vlastne je to skvelý ťah, lebo bez toho seriálu by ma ani nenapadlo meditovať nad prácou lekárov a skúmať, koľko atribútov táto ich profesia má.

Ja som proste vždy vedela, že sa mi hnusí pozerať na krv, hnis, hlien a rany iných ľudí a teda som o práci v zdravotníctve, aké nám prezentuje Dr. House, nikdy neuvažovala.

Maximálne by som vedela si predstaviť, že budem robiť psychiatra a predpisovať lieky strateným existenciám.

Prípadne v nich držať dušu a odhodlanie počas odvykacích kúr.

Ak ste čítali knihu o Korune, dostáva sa vám text rovnakého razenia.

Po stovkách strán sa dozvedáme, že v podstate to zdravotníctvo funguje presne tak, ako nám ho ukazujú.

Len tých raritných ochorení je podstatne menej.

Len tých špecialistov je podstatne viac.

Len tie výsledky sa zisťujú podstatne pomalšie.

A celá tá lekárska práca je oveľa viacej digitalizovaná a štandardizovaná.

Vraj je špecialistom na zebry – ojedinelé prípady.

Vraj v reálnom svete by Dr. House so svojou aroganciou, zneužívaním liekov a klamaním systému ďaleko nedošiel.

A predsa je nám film stokrát milší, než pomalá, otravná, rutinná a často iste aj nezáživná práca lekára v realite.

Čo sa týka slovenských reálií, moje osobné skúsenosti v Bratislave sú dosť zúfalé. Je veľký problém dostať sa aj do kmeňa. A ak už si vás aj niekto do toho kmeňa pridá, tak vám nespraví všetk úkony, ale vás posiela hore-dole po celej Ba a vy čakáte dlhé mesiace, kým vyriešite, či aj nevyriešite nejaký svoj zdravotný problém. .

A paradoxom, na ktorý ukazuje kniha je, že intenzívna práca lekárov býva miestami aj na škodu.

Na Gemeri som absolvovala X vyšetrení. Niektoré oznámenia  (že mám zápal pľúc) ani nezodpovedali realite. A napokon, keď sa po mesiacoch dopátrali k skutočnému stavu, tak to uzavreli s tým, že s tým nevedia nič robiť.

Takže v Ba mám to isté v zelenom. Ani tu sa nič nedá robiť.

Ale Housa som mala vždy rada. Práve pre jeho aroganciu. Pripomína mi kúsok mňa samotnej. Obdobne ako aj The Good Doctor —mladík, čo má Aspergera, občas je úplne mimo a niekedy geniálny,

Holtz zhrnul charakteristiku Dr. Housa slovami: „vo svojom boji za záchranu pacienta víťazí nad byrokraciou a lekárskymi konvenciami a je miliónkrát zábavnejší ako nudní , predpisoví lekári, ktorí sa vždy riadia najnovšími smernicami a protokolmi a snažia sa nenarobiť svojimi testmi a procedúrami viacej škody ako úžitku.“

Foto: autorka

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.