Založ si blog

Kochova záhrada rok po znovuotvorení verejnosti

Ako regionálna redaktorka Bratislavy som videla nejedny krásne plány a nádherné vizualizácie. Ako sa zrevitalizuje jazero Rohlík, akú podzemnú garáž postavia ku Štrkovcu, či aké nádherné Staromestské plató raz zjednotí rozorvané Staré Mesto.

A možno keď napadne metrový sneh a pečené holuby nám budú padať na terasy, tak sa aj dočkáme toho futuristického nádherného mesta. No zatiaľ len hľadíme na bielu penu na Rohlíku, čo vyzerá, akoby sa tam zbierala odpadová voda z celej nemocnice.

Na veľkú revitalizáciu to nevyzerá.

Kochova záhrada mala byť tiež takým nádherným miestom, kde matky s deťmi aj seniori budú tráviť voľný čas a príjemne sa schladia v lone historickej záhrady.

Pôvodne mohla byť Kochova záhrada ozaj nádherným a funkčným priestorom. Projektovali ju profesionáli ako záhradu k sanatóriu, umiestnili tu dve súsošia, malý bazén, fontánu aj zbierku drevín zo šíreho sveta.

Primátor Bratislavy ju s veľkou pompou a skvelou marketingovou podporou vlani znovuotvoril verejnosti.

Urobili sa najnevyhnutnejšie terénne úpravy, odviezla hora odpadu a spočiatku tie mamičky naozaj prišli „pokochať sa Kochovou záhradou“.

Ako nadšená bývalá záhradníčka a čerstvá maródka som sa po roku prišla kuknúť, ako ju za ten rok zveľadili a ako to v Kochovej záhrade žije.

No na moje sklamanie nežije. Ploty a brány bránia pacientkám sanatória prechádzať sa po záhrade, no možno by nemali ani záujem.

Vchod je z opačnej strany, než do sanatória.

Pri našej návšteve sme v nedeľu predpoludním nestretli ani živej duše. Celkový dojem je po roku o poznanie horší. Veselé červené stoly a stoličky vystriedali smutné tmavohnedé lavičky.

V záhrade panuje sucho a niet tam živého tvora. Ani  vtáčik, ani chrobáčik, ani jašterička, či veverička. Vôbec nič. Len záplava drevín a krovín a bambusu. Dve súsošia sú síce zachovalé, no na kamennej lavičke pod sochou matky s dieťaťom som si musela odhrnúť zo 10 cm suchého lístia, až som si mohla opatrne sadnúť aj to len s obavou, že si umažem nedeľné šaty.

Zjavne tu už dlho nik nesedel…

V záhrade chýbajú farby, kvety aj vodný prvok. Spustnutý bazén osadený tmavohnedými lavičkami nijako obzvlášť neláka a s jednou rukou by to lezenie po rebríku bolo aj nebezpečné. Rovnako nebezpečné by tam bolo vodiť deti. A motať sa s kočíkom po neschodnom teréne plnom stúpania, klesania a schodov je proste nonsens.

Jediné, čo mi udrelo do očí boli pribité čísielka na každej jednej drevine.

Keď už kochať sa pohľadom, tak oveľa fascinujúcejší bol pohľad na staršie domy, ktoré pripomínali minulé časy.

Mierne spustnuté, no predsa krásne a osobité.

Pri našom krátkom výlete Starým Mestom nás zarazilo množstvo zavretých prevádzok. Zavretá reštika aj pohostinstvá, zavreté potraviny aj trafika teda žiadnych turistov zjavne neočakávajú.

Jediné prevádzky, čo sme našli otvorené, boli stávková kancelária a supermarket. No tie teda za turistické lákadlá nepovažujeme.

Foto: autorka

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.