Založ si blog

Na krídlach umenia v kráľovskom banskom meste

Oficiálne sa to nazýva festival, aktuálny happening by sme pre priblíženie mohli nazývať aj predĺžený víkend s polpenziou. Jedná sa o každoročnú udalosť, približne v rovnakom čase – posledný augustový víkend. 

Združenie Pars Artem založili básnik a aforista a rozprávkarka. 

Ján Tazberík, básnik, sa posledné roky ešte zúčastňoval na stretávkach. Naposledy som ho zazrela na fotke akéhosi stretnutia spisovateľov na stránkach Literárneho týždenníka. V Banskej Štiavnici som ho postrádala.

Ďalší básnik, Maroš Bančej, stál tiež pri zrode združenia, no v ďalšom účinkovaní mu zabránila smrteľná choroba. Tak je s nami aspoň jeho meno, na počesť koho sa každoročne vyhlasujú výsledky literárnej súťaže.

Aforista Ondrej Kalamár píše tiež básne aj rôzne spomienky. Natočil tiež film o Jožovi Urbanovi podľa vlastného scenára. V Štiavnici nám navaril kotlík skvelého divinového guláša, veď nielen slovom je literát sýty.

No a Zuzka Kuglerová okrem rozprávok píše tiež básne a historické romány. Zbiera povesti a mýty a patrí medzi tých málo autorov, ktorých literatúra aj živí. Prvá zbierka poézie jej vyšla ako čerstvej maturantke a tak môžeme skonštatovať, že v podstate celý svoj život zasvätila literatúre.

Nie tak Miroslav Kapusta, ktorý začal na poli literatúry účinkovať až po 50-ke. Avšak ukázal sa ako neúnavný organizátor, čo má na konte už 13 literárnych festivalov Ars Poetica Neosoliensis, kde okrem slova dostáva pravidelne priestor aj hudba a výtvarné umenie. Stretnutie v Štiavnici podporoval organizačne aj ako moderátor na návšteve seniorov.

Čestným hosťom prvého dňa bol Milan Zacha Kučera, kreatívny riaditeľ Československej filmovej spoločnosti. Kučera prekvapil svojou teóriou, že každé obdobné združenie sa po šiestich rokoch rozpadá a členovia sa rozhádajú. PA teda tejto jeho teórii odporuje, lebo funguje už siedmym rokom.

Kučera čítal básne a približoval svoje aktivity v televízii.

Návšteva domova seniorov bola plná dojmov. Hlavne pre tých z nás, čo sme obdobnú čítačku absolvovali po prvý raz.

Domov seniorov leží osamelo v horách.

Párkrát som už bola v iných domovoch seniorov, ako návšteva, ktorá vošla do jedinej izby a navštívila jediného klienta. No toto je čosi celkom inšie. Stáť pred impozantnou budovou a sledovať, ako sa z nej roja seniori. Žiaľ, len málokto po vlastných nohách. Aj o paličke vidím jedinú ženu, zvyšok má chodúľky a invalidné vozíky. A to ešte najhoršie prípady ostali pripútané na lôžku.

V každom prípade z celého osadenstva sa len trojo bielovlasých žien aktívne zapája do diania. Zvyšok mlčí, či drieme.

Ošetrovateľka nám pri odchode prezradí, že zajtra si už aj tak nič nebudú pamätať. no aspoň mali iný deň.

Návštevy detských domovov boli oveľa radostnejšie. Dívať sa na kedysi aktívnych ľudí, ktorí sú stále viac odkázaní na opateru ošetrovateliek, býva smutné.

Vila Magnolia

Samotné ubytovanie v štýlovo zrekonštruovanom mešťanskom dome, ktorý kedysi patril Danielovi Weissovi, je krásne.

Nájdete tu izby aj apartmány. V jedálni sa podávajú teplé raňajky a tu sa odohrávali aj besedy a vystúpenia.

Ďalšími hviezdnymi hosťami boli Štefan Bučko s manželkou Adrienou Bartošovou.

Bučka ste mohli spoznať ako moderátora prvej série relácie Riskuj. Aktuálne vyučuje na Všmu a hrá v SND.

Nám predniesol lyricko epické pásmo Dievča pri studni z poslednej zbierky Zuzky Kuglerovej Zakázaná záhrada.

Adriena zahrala pár vlastných piesní a tiež pár zhudobnených básní Zuzky Kuglerovej. Do hudobnej časti sa zapojila aj mladá trumpetistka Anita, pre ktorú to bola veľká česť zahrať si boku ostrieľaných hudobníkov.

Recitátor Bučko dojal autorku aj hostí.

V galaprograme sme sa dozvedeli aj mená ocenených cenou Maroša Bančeja.

Víťazkou v kategórii poézia sa stala Radka Hubeková a v kategórii próza ďalšia predstaviteľka najmladších autorov Lea Krajčí. Z nich dvoch sa napokon laureátkou stala Radka.

Anka Drevická prispela vecnými darmi pre víťazky a laureátku.

Nedeľa patrila kúpaniu v tajchu a natáčaniu videa. Mala sa čítať Marína na podporu rekonštrukcie Banky lásky.

K hladkému priebehu podujatia prispeli okrem hlavných organizátorov aj koordinátorky Janka a Mimi. Martuška pomohla s predajom kníh.

Záujemci mali možnosť vystúpiť aj na Kalváriu a v rámci voľného programu sa mohli pokochať krásami tohto pôsobivého historického mesta.

Počet turistov síce po zhorení striech siedmich historických budov značne ubudol, avšak stále je sa na čo pozerať. A ak vám ešte ostávajú posledné dni voľna, Banská Štiavnica je aj pre vás atraktívnym historickým mestom s mnohými pozoruhodnosťami aj historickými pamiatkami.

Fotografie: autorka

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.