Založ si blog

Z úcty k šedinám: večne mladý Miro Dávid

Krízové časy si vyžadujú krízový management. A keďže najohrozenejšou skupinou ohľadom pandémie nového koronavírusu sú práve seniori, mali by mať prednosť pred mladšou generáciou.

Teda mládencov si popredstavujeme neskôr. No na druhej strane, navzdory šedinám Miroslav Dávid vôbec nepôsobí dojmom vetchého starca. Ani netuším jeho vek, no to je v tomto prípade druhoradé. V nasledujúcich článkoch by som čitateľovi rada ukázala tvorbu šedivých pánov. Je ich zopár, no Miro svojím pôsobením voľne nadväzuje na môj posledný článok.

Písala som o tenkej línii medzi poéziou a prácou textára. Miroslav Dávid sa uviedol do análov slovenskej hudobnej scény ako dvorný textár skupiny AC+. Možno vám od neho v hlave najviac utkvel hit Klára. No má toho na konte oveľa viac. Vystupuje pod rôznymi pseudonymami: Moddi, Grco Holub, River Salome, Modivari. Ja preferujem Moddi. Dýcha familiárnosťou…

Ako nadšený textár je aj milovníkom dobrej hudby. V jeho zbierkach objavíte presne tú tenkú lajnu – básne, čo vám občas pripomínajú pieseň. A videla som od neho aj parádnu čítačku. S hudobným podmazom, niekde v nočnom klube. Ozaj štýlové. Prežívame časy, kedy sa neodporúča cestovať. Nemáme sa stretávať, ani vychádzať z domu. Môžeme však ešte stále písať, nahrávať domáce videá….povzbudzovať populáciu, aby ostávala DOMA.

Moddi sa vydal na cestu samovydaja. Laik možno nevie, no táto cesta si vyžaduje okrem samotného písania básní sám riešiť aj grafickú stránku a ilustrácie. Už ani nehovoriac o financovaní, distribúcii. A ako priateľské gesto mi daroval až trojo svojich zbierok:

…trojica…

Rogalo, Veľryba a Kristus Pán (2017)

S Malinami nastoknutými na Prstoch (2018)

Domino (2019)

Vrelá vďaka! Kvalitnú poéziu si vždy rada prečítam. Aj rada sa o svoje čitateľské dojmy podelím. No naopak, všetci tí podpriemerní autori, čo si namýšľajú, ako hneď s prvou knižkou urobia dieru do sveta…..nech mi radšej nič neposielajú…ušetrime si čas a nervy…ak už má to jedno percento populácie vyhynúť, nestrácajme časť márnosťami!

Ale Moddi — skvelý, originálny štýl a nábeh…viac než mladícky. Plus erotický akcent, aký nie často badať, ale veľmi to osvieži.Tiež sa rád pohráva s absolútnymi rýmami, vďaka čomu píše nevšedné a prekvapivé básne.

Ak by som mu niečo mala dopriať, tak konečne knihu sponzorovanú z verejných zdrojov, nech to rozohrá na plné pecky s renomovaným výtvarníkom a vo veľkom náklade.

 

A k záveru? Ešte keď som bola redaktorkou nemenovaného denníka, bývalý šéf ma obvinil, že „protežujem priateľov“. Ani vtedy som tomu obvineniu nechápala a stále mi príde absurdné. Akú protekciu by som ja mohla ponúknuť Moddimu, či ostatným o ktorých ešte len budem písať? To skôr moji priatelia by mohli popostrčiť v kariére mňa. Nech sa z fázy E-kníh posuniem do minimálne jednej papierovej knižky.

No aby ste nepovedali, že ste neochutnali Moddiho štýl, teda ochutnávka priamo z veľryby:

Morning Sex

Žiadny zas nebol

Nebolo s kým

Posteľ mi povedala

Aby som vypadol

Že ma už má dosť

A chce byť sama dnes

Prázdna

Pri padaní do rozkoší

Čo ponúkajú iba sny

/plus si tam domyslite kresbu nahej spiacej ženy/

 

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.