Založ si blog

Notabene ponúka knižku pre rodičov s deťmi

Moje dieťa už nie je najmenšie, avšak dala som tejto knižke šancu hlavne z dôvodu, že pomáha ľuďom bez domova.

 

Túto žltú knižku si máte šancu kúpiť za 8€ od nejedného pouličného predavača Notabene. Pritom polovica ostáva samotnému predajcovi. Na bohato ilustrovanú knihu v pevnej väzbe je tá cena naozaj dobrá a primeraná.

Obálka je naozaj adresná.

Obsahovo tiež zaujala. Dočítame sa životné príbehy 14 osobností zo Slovenska z pera 14 pisateľov, každý dostal aj vlastného ilustrátora.

Sú medzi nimi zhruba v rovnakom zastúpení muži aj ženy.

Ako Rožňavčanku ma potešilo, že hneď prvý príbeh je venovaný Henriete Farkašovej, handicapovanej lyžiarke z Rožňavy. Na jej úspechy môže byť Rožňava právom hrdá. Z videnia ju aj poznám, aj keď do hlbších rozhovorov som sa s ňou nikdy nedostala. O to pútavejšie sa mi o nej čítalo na stránkach tejto knižky.

Lajtmotív knižky znie: Ukážme deťom, že si môžu vybrať, čím chcú byť.

Každý príbeh končí sadou otázok na diskusiu a  medailónikom trojice: predstavený-pisateľ-ilustrátor.

A medzi predstavenými nájdeme napríklad našu pani prezidentku, lyžiarku aj hokejistu, výtvarníčku, speváka, Rómsku aktivistku, či starostu, čo sa aktívne venuje Rómom….dokonca je tu aj matka s postihnutým dieťaťom, ktorá založila nadáciu pre rodičov s postihnutými deťmi, či zastrelený investigatívny novinár Ján Kuciak.

Prezidentku mohli nakresliť aj príťažlivejšiu, ale pozadie vychytali.

Ono je to určite krásne, ak si deti uvedomia, aký je ten svet rozsiahly a ako všelijako sa v ňom ľudia môžu uplatniť.

Príbeh prezidentky, ktorá zabojovala proti ilegálnej skládke, je síce pôsobivý, avšak z druhej stránky, ilegálnych skládok je po Slovensku neúrekom a nie každý ich odporca má šancu stať sa prezidentom. Rovnako ani starostom sa nestanú všetci zaregistrovaní kandidáti. Chce to určite aj popularitu a sympatie zo strany spoluobčanov.

Ohľadom športov si to samozrejme vyžaduje tvrdú prácu, umenie zase ku tej práci ešte nevyhnutne potrebuje aj vrodený talent.

Spomínať maminu, čo sa borí s ťažkým fyzickým aj mentálnym postihnutím svojho dieťaťa, je z jednej strany dojímavé, z druhej strany však akosi inštinktívne si želáme, aby sa naše deti s rovnakými ťažkosťami boriť nemuseli.

Rovnako rozpačito vnímam aj včlenenie Jána Kuciaka. Novinárčina je síce vzrušujúca a napĺňajúca práca, ale svojmu dieťaťu by som určite neradila, nech pátra po kauzách talianskej mafie až skončí s guľkou v hlave.

Ja tým demonštráciám Za slušné Slovensko až tak neverím. Určite žiadna demonštrácia nezastaví na všetko odhodlaných gaunerov a nepreorientuje ich, aby si na Slovensku zakladali pokojamilovné talianske reštaurácie. Pátranie po stopách organizovaného zločinu by, podľa môjho názoru, malo patriť do pôsobnosti ozbrojených policajných zložiek, nie do náplne nadšených mladých novinárov, ktorých jedinou zbraňou je písané slovo.

Príbeh astrobiologičky Michaely Musilovej je však aj pre deti mimoriadne poučný. Učí hlavne ku nezlomnosti aj ku schopnosti kompromisu. Miške sa jej veľký sen cestovať na Mars síce nesplnil, ale riadila simulované lety na Mesiac aj Mars.

Svojím jazykom aj ilustráciami je knižka uspôsobená detskému čitateľovi. A môže byť určite spúšťačom mnohých zaujímavých rozhovorov rodičov so svojimi ratolesťami.

Ilustrácia k ekozáhradám je čarovná.

Stanislav Benčat zašiel s rozprávaním v rozprávkovom štýle najďalej. Michalovi Handzušovi pripísal aj čarovnú hokejku.

„Kde bolo, tam bolo, za siedmymi zamrznutými riekami a jazerami, v meste pod Urpínom sa raz narodil chlapec menom Michal.

Michal vám bol od mala rúči junák. Keď raz videl v televízii prenos z hokejového zápasu, nevedel od hry odtrhnúť oči.”

Príbeh Michala azda namotivuje nejedného malého čitateľa. Už len to neviem, ako sa zmieria s faktom, že ich hokejky nemusia byť práve také čarovné.

Fotografie: autorka

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.