Založ si blog

Apokalyptická komédia lámala rekordy medzi sviatkami

Leonardo Di Caprio si s celou plejádou hollywoodskych hviezd zahral vedca vo filme Dont Look Up. Maďari ho preložili verne ako Ne nézz fel. V českej verzii ten príkaz otočili opačne K zemi Hleď! V každom prípade to bol najsledovanejší film na Netflixe medzi Vianocami a Novým rokom.

 

Mladá doktorandka Kate Dibiasky náhodne objaví kométu. Jej učiteľ, profesor Randall Mindy vyráta, že za 6 mesiacov sa kométa zrazí so Zemou a zničí ľudstvo.

Dvojica dostane posilnenie aj z NASA, no navzdory všetkej vážnosti tejto hrozby sa im neveľmi darí presvedčiť prezidentku v Bielom dome, ani reportérov v americkej televízii.

Akoby vede nik neveril. Prezidentka sa obklopuje garnitúrou megalomanských vedcov, ktorí sa aj túto kométu snažia využiť na ďalšie obohatenie sa.

V televízii si robia len hlúpe fóriky a reakcie samotých ľudí sú zmiešané.

Od občianskych nepokojov, cez strach, až po výslovné spochybňovanie.

Vraj kométa ani neexistuje. (Veď ani Covid vraj neexistuje – spochybniť sa dá naozaj kadečo…)

Akosi nevnímam ten komický rozmer tejto filmovej satiry. Veď hovoria len pravdu.

Doktorandku zhadzujú po tom, ako vybuchne v živom vysielaní. Vraj má bipolárnu poruchu osobnosti a nech do telky už viac nechodí.

Aj profesor berie Xanax a zajakáva sa. Hlavu má plnú zložitých vzorcov, ktorým málokto rozumie. Ale vizážistky z neho urobia celebritu.

O tom, že by mal byť profesor autista- Asperger, sa moc nehovorí. Dá sa to len tušiť pod pláštikom jeho geniality a z množstva braných liekov.

V každom prípade tento film odhaľuje mnohé z právd o fungovaní politiky, elít aj televízie samotnej.

Maďarský recenzent to asi formuloval najvýstižnejšie: ľudstvo ani nezabije kométa, ale vlastná hlúposť.

Jankovics Márton prináša recenziu s citátom, fotografiami a s hodnotením 7 z 10.

https://24.hu/kultura/2021/12/28/ne-nezz-fel-film-kritika-netflix-dont-look-up-adam-mckay-leonardo-dicaprio-jennifer-lawrence/

Ja som si na bodovanie recenzovaných diel počtom bodov doteraz nenavykla, aj keď ohľadom filmov sa to evidentne deje.

V každom prípade chválim za vernosť charakterov a skryte dúfam, že raz aj tie takzvané poruchy osobnosti ako AS, či BAP, budeme vedieť prijímať bez predsudkov a averzií.

Btw. s tým označením, že by to mali byť Poruchy, som nikdy celkom nesúhlasila. Dýcha z neho odsudzovanie už od samotnej psychiatricej obce —akoby proste sproste naznačovali, že všetko mimo ich noriem, je nenormálne –a tým aj neprijateľné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.