Založ si blog

Mier a vojna

Tolstého nesmrteľný román má síce opačný slovosled, no okolo nás sa to deje aktuálne práve takto. Olympijské hry v znamení mieru a fair play vystriedala invázia na Ukrajinu. Po všemožných diplomatických rokovaniach, kde si elity sveta podávali kľučky u Vladimíra Putina.

Fascinuje ma, ako dokázal každého vodiť za nos. Americké spravodajstvo už dávno upozorňovalo, že k útoku dôjde, ale politici sveta, hlavne Európy, tomu nechceli uveriť.

Nechali sme sa učičíkať krásnymi slovami, ideou demokracie, ….

Ale vojna a mier sa striedajú so železnou pravidelnosťou.

Zbrane sa sofistikovane menia, ale podstata ostáva rovnaká, Rovnaké pohnútky prinášajú rovnaké výsledky.

Boj o moc, rozširovanie sféry vplyvu, snaha a prekreslenie mapy sveta,

Rusko bombarduje Ukrajinu a my na Rusko uvaľujeme sankcie a pomáhame humanitárnou pomocou napadnutému Ukrajinskému ľudu.

So Sýrskymi utečencami sme si veľa nevedeli počať, avšak s Ukrajinskými utečencami to funguje oveľa spontánnejšie.

Na Slovensku Ukrajinci už aj doteraz tvorili najpočetnejšiu cudzineckú populáciu presahujúcu 56 000 ľudí.

Naprieč Slovenskom som síce mnoho Ukrajincov nestretla, avšak v Bratislave je koncentrácia cudzincov naozaj početná.

Dokonca im robíme aj samostatné bohoslužby a sú našimi kolegami hlavne vo väčších podnikoch.

Aktuálne pracujem vo veľkosklade. Máme tam Bulharov, tri Ukrajinky a jedného Ukrajinského vodiča VZV. Pred dvomi dňami to bol práve on, čo mi ukázal, ako sa retrak líši od VZV. Predtým pracoval v Čechách, teda komunikoval so mnou česky. No včera už nedošiel.

Ukrajinci vyhlásili všeobecnú  mobilizáciu pre mužov medzi 18 a 60. Netuším, kam sa práve podel môj Ukrajinský kolega, no bolo by celkom desivé to pomyslenie, že cestuje nazad a ide bojovať za svoju vlasť.

Z posledných televíznych novín je mi už len do plaču. Samé matky s deťmi, čo prechádzajú hranicami s najnutnejšími vecami, zanechávajúc svojich mužov vo vojnou zmietanej krajine.

Nádejné sú však vyhlásenia Maďarska, ktoré poskytlo Ukrajinskej aj Ruskej strane priestory v Budapešti na začatie mierových rokovaní. A ani jedna strana to vyslovene neodmietla, čo dáva nádej na rýchle skončenie vojnového ťaženia.

Akt spolupatričnosti.

My a naši rodičia sme už neboli očitými svedkami svetovej vojny, Moji starí rodičia síce boli, no už sú po smrti a veľa mi o tom nepovedali,

Starý otec mal jednu smutnú spomienku, ako ide peši po Gréckej pláži a prekračuje plno zastrelených vojakov. On skončil v Americkom zajatí, babka v Ruskom lágri. No veľa detailov som sa nedozvedela….

  1. júl 1914 – 11. november 1918

Štyri roky ničenia a pustošenia. Film 1917 si vzal na paškál jeden z posledných rokov, kedy už pustošenie pokročilo.

Dvaja mladí vojaci s ťažko splniteľnou misiou. Prekračujú hory mŕtvych a prechádzajú zničenou krajinou, vypílenými sadmi, zbombardovanými usadlosťami,

Vizuálne mimoriadne pôsobivé a dialógy sú vlastne len sprievodcom.

Dojímavé je počúvať praskanie ohňa v zapálenom meste, držať palce našim dvom hrdinom, nech prežijú, nech tá správa dorazí včas, nech sa zachráni čím viac ľudských životov.

A desivá je dezilúzia vyjadrenia „ Táto vojna skončí až keď všetci zomrieme“.

Pablo Picasso zažil hrôzy vojny a namaľoval holubicu mieru. Ako pripomienku, že ako ľudstvo dokážeme desivé veci a práve pre to by sme si mali vážiť mier a usilovať oň.

Holubica je po španielsky Paloma a to meno, ako záruku mieru, dostala aj Picassova dcéra.

Fotografia: autorka

https://www.csfd.sk/film/708117-1917/prehlad/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.