Založ si blog

Máme problém, priatelia!

Mám dočítaný jeden historický román. Dnes som mala písať recenziu. Mala som rozobrať a ukázať svetu knižku, ktorá ma zaujala a bola mojím spoločníkom od počiatkov tejto humánnej krízy.

Ale….máme aj väčšie problémy. A ako to zadefinovala aj nemenovaná punková kapela z Rožňavy, „Žerieme sa navzájom.“

Do vypuknutia tejto kauzy som tomu verila! Že sa dokážeme zomknúť. Potlačiť svoje sebecké pohnútky a ťahať za jeden povraz. Ale nestalo sa. Dočkávame sa odsudzovania a podkopávania aj z radov nabližších.

Mne to už ani rozum neberie, ako môže mladá debutantka nebyť vďačná za vydanie básnickej zbierky. Bez grantu, z vlastného vrecka. Ako môže verejne útočiť na združenie a osobnosti, ktoré jej túto životnú šancu poskytli? A bojovať za percentá zo zisku v situácii, že sa knižka ukázala ako stratová?

Žijeme vo vyhrotených časoch, A doba z ľudí vyplavuje na povrch tie najhoršie stránky. Mladí si nevážia starších, mladá debutantka útočí na predstaviteľov združenia, ktorí by jej mohli byť rodičmi, či aj starými rodičmi.

Ono to vždy bude problém, ak arogancia, pýcha a ego budú prevažovať nad talentom básnikov, či akýchkoľvek iných predstaviteľov kultúry.

A toto nevydarené sponzorstvo je o to bolestivejšie, že ten finančný vklad sme mohli využiť na stovky ďalších investícií. Väčšina z nich by bola vhodnejšia, prínosnejšia, ziskovejšia, než táto čistá strata.

Ale každá chyba je dobrá aspoň na ponaučenie sa. A pevne verím, že naše ďalšie investície budú šťastnejšie.

Že sa raz skončia všetky tieto krízy. Že raz prestane byť človeku človeku vlkom. Že zostane nejaké zdravé jadro v rámci kultúr, ktoré sa aj naďalej bude vedieť podporovať. A že súkromné kníhkupectvá a vydavateľstvá následkom tejto krízy neskrachujú.

Dnešné správy priniesli aj pozitívum: na 2 mesiace môže byť domácnostiam aj firmám odložená splátka energií. A nik nebude v tejto dobe odpojený od energií. Aj keď hlad, hlavne v zaostalých regiónoch už reálne hrozí.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.