Založ si blog

Stratené dieťa

Na bratislavských Kramároch našli v hniezde záchrany mŕtveho novorodenca. Údajne tam nezaopatrený ležal tri dni, čo mohlo spôsobiť jeho smrť. Vyšetrovanie naďalej prebieha a verdikt je v nedohľadne. Doteraz tie hniezda záchrany fungovali spoľahlivo a matky mali šancu odložiť tam anonymne svoje nechcené dieťa.

Nechajme bokom naše nešťastné zdravotníctvo, ktoré nám nedokáže ukázať ani kamerové záznamy, ktoré z toho miesta proste musí mať.

No zamýšľali ste sa niekedy nad matkou, čo je schopná vzdať sa aj vlastného dieťaťa?

Vasilková napísala desiatky kníh o materstve a aj tak sa od nej sotva čosi dozvieme. Jej knihy sú písané v chvate a šablónovito. V každej jednej nám predostiera až gýčovite rovnaký poddruh „dokonalej matky“, čo po osemhodinovej šichte varí ukážkovú večeru a vzorne umýva riad po veky vekov.

Iné autorky tiež vykresľujú rodinné šťastie ako niečo gýčovito dokonalé, s usmievavými detičkami a pracovitými oteckami.

Na realitu akoby nikto nebol zvedavý.

Akoby kýblom gýčovej ružovej  farby oblievali materstvo aj veci s tým súvisiace.

Akosi s bohorovným presvedčením sa nás snažia presvedčiť, že stačí prekonať pôrod a tie materské pudy sa v žene vygenerujú automaticky.

A že dieťa je jediné šťastie, ktoré dáva životu zmysel.

No v realite vidíme X prípadov, kedy sa tie materinské city neprejavujú práve v dokonalej podobe. Detské domovy sú plné odstrčených detí. A aj do hniezd záchrany prichádzajú tie prírastky v hojnom počte (77 je dosť veľa, nie?).

Lebo proste nestačí absolvovať pôrod, aby sa zo ženy stal dokonalý robot schopný obslúžiť dieťa nonstop 24/7.

Lebo, možno to mnohým nedochádza, ale aj žena je len človek.

S vlastnými predstavami a potrebami.

A možno nebude zvládať vstávať každé dve hodiny a prebdieť celé noci.

A možno ju nebude baviť X hodín denne tráviť hrami s bábikou a plyšákmi.

Videla som film The Lost Daughter – Stratená dcéra.

Film, ktorému možno ani neporozumiete, natočený podľa novely, ktorá na rozdiel od Vasilkovej, nám má čo povedať.

Ak už nič iné, tak aspoň to, že za až gýčovitou krásou sa dokáže skrývať zlo, skazenosť, hniloba…

Zrazu tu máme postavy rodičov, ktorí svoje bremeno rodičovstva z rôznych dôvodov nezvládajú.

Hlavnou postavou je matka – literárna vedkyňa – karieristka.

Matka, ktorá je intelektuálne natoľko inde, že ju nebavia nekonečné hry s bábikami. No zároveň svoje dve dcéry nedokáže natoľko zamestnať, aby sa v pokoji mohla venovať svojej práci, či sebe samej.

Tiež som svoju matku vnímala ako workoholičku. Pamätám ako aj doma dlhé hodiny presedela nad papiermi z práce. A niekedy celé noci trávila čítaním kníh.

A tiež som nebola také to gýčovito sladké, dobré dieťa.

Žiarlila som na mladšiu sestru a vraj som sa hádzala aj o zem.

Pamätám, raz ako cca 8-10- ročné dievčatká nás ocko s mamou vzali na nákupy do Maďarska. Boli sme v potravinách a mali sme už plný košík, no ja som ešte chcela čokoládu. Pre mamu to v tej chvíli bola nehoráznosť, od ktorej jej praskli nervy. Nechala nákup nákupom, vybehla na cestu a stopla si prvé auto, čo šlo okolo.

Ocko musel celý ten nákup zaplatiť a uložiť do tašiek. Tašky do našej embéčky a s pocitom, že nevieme, čo sa deje s našou matkou, sme sa pomaly pobrali k hraniciam.

 

Aj hrdinkou Lédou zmietajú rovnaké emócie.

Lebo život nie je gýčový ženský román.

A niektorým momentom a emóciám možno nikdy celkom neporozumieme. No aspoň by sme si mohli pred nimi prestať zakrývať oči.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Daughter

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.