Založ si blog

Matovič, pandémia a duchovný pokrm

Čím viacej sa prehlbuje kríza v SR, tým viacej si robím starosti o tých najslabších: seniorov, chorých, dyslektikov, analfabetov…ale…našťasie nie každý uvažuje unáhlene, zbrklo a  bez inteligencie….

 

Včera bola nedeľa. Matovič mal prvú šancu prejaviť sa a urobiť nejaké kroky. Plus v rámci viery bol zase len čas odložených omší. No našťastie, naša evanjelická cirkev sa spamätala natoľko, že nám (svojim ovečkám) poroznášali domáce modlitby do schránok. Tí, čo majú spevníky, si mohli aj zaspievať – mali dané aj čísla piesní. Proste komplet scenár posvätnej omše vrátane kázania na aktuálnu tému koronavírusu. Tento duchovný pokrm a tá povestná „láska, viera, nádej“, ktorú pastor dokáže poskytnúť veriacim, mi už veľmi chýbala.

Všetci máme šancu na vytváranie si vlastného svetonázoru.(Foto:autor)

Možno jediná vecička, ktorú som postrádala, bol akýsi podpis. My na dedine máme ku svojmu farárovi až osobný vzťah. O to viac by sme chceli vedieť, či nám ju pripravil priamo on, alebo prišla z centrály cirkvi. No v každom prípade patrí za túto domácu modlitbu veľká vďaka. Potrebovali sme ju ako soľ.

-*-*-*-*-*-*-*-*-

Že nám Matovič skúša nervy zo dňa na deň? Osobne som mu nikdy nedôverovala. A tých prešľapov a chýb kopí jednu za druhou. Vlastne už teraz by som bola ochotná staviť sa, že táto vláda padne. Lebo Matovič, ako sa aj dalo čakať, nedokázal zmeniť opozičnú politiku za nič konštruktívne a zmysluplné. Jeho dramatické vyhlásenie okolo „prázdneho skladu“ a avizované odvolanie riaditeľa hmotných rezerv, je to najhoršie, čo by si bežný občan mohol priať.

Ak si sám premiér nebude uvedomovať potrebu upokojenia situácie a eventuálny kolaps, aký hrozí celému hospodárstvu, ak ľudia podľahnú panike, potom ako?

Upokojuje ma, že médiá prepli do iného režimu (zrejme sú obozretnejší, než pán Mat) a ponúkajú nám stále širšie spektrum informácií. Na prvom mieste aj vyjadrenia samotného riaditeľa hmotných rezerv, pokroky vedcov ohľadom bádania koronavírusu, či aj všetky možné domáce videá ukazujúce, ako nás celebrity prakticky z celého sveta nabádajú na najúčinnejšiu prevenciu: OSTAť DOMA.

A postreh, čo si mnohí zrejme nestihli uvedomiť. V spravodajstve ešte stále často počúvame o epidémii, pritom WHO vyhlásila túto situáciu už za pandémiu. Kto by si neuvedomoval ten obrovský rozdiel medzi dvoma cudzími slovami, teraz má plno času zalistovať si v encyklopédii, či hocijakej inej učebnici, ak doma niečo také má.

Ja som pod tlakom tejto zdravotnej krízy siahla aj po učebnici zdravovedy. Vademékum je síce stará, ale mimoriadne obdivuhodná knižka. S definíciami chorôb, vírusov…a samozrejme, kto by mal záujem, nájde aj vyčerpávajúce definície pojmov pandémia-epidémia, ktoré by sme si aktuálne mohli začať uvedomovať. Ak samozrejme nepatríme k početnej skupine ignorantov, ktorí všetky správy o nákaze koronavírusu apriori odmietajú, ako „prehnané strašenie.“

A pre mňa je táto knižka o to vzácnejšia, že je to dar – pamiatka – od bývalého zdravotného brata z Rožňavy, čo má za sebou už tri infarkty. A teda v týchto časoch by si mal na seba dávať veľký pozor. Snáď sa k nemu tento message nejako mentálne, či aspoň duchovne dostane.

 

Narcizmus pod lupou

06.06.2024

Tiež ste si to všimli, že Narcizmus je stále väčší problém? Natrafila som už aj na hejterov, čo mi nadávali do „narcistických psychopatov“ a keď som čítala psychologický posudok o jednom mojom priateľovi na fb, ktorého som na súdnom pojednávaní, kde vystupoval v pozícii obvinenného, videla aj osobne, tak mal určenú narcistickú poruchu osobnosti. Hľadala [...]

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

biden, trump

Predvolebná debata Biden - Trump na CNN ráta aj s vypínaním mikrofónov

16.06.2024 06:00

Prvá americká predvolebná debata medzi Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom sa uskutoční 27. júna,

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Šiestym prezidentom je Pellegrini: Venoval sa Gerymu, zložil sľub a stihol aj prvý prešľap. Niektorí očakávajú veľa, niektorí nič

16.06.2024 06:00

Aj keď je v jeho príbehu viacero kontroverzií i káuz, 6. apríla 2024 presvedčil 1,4 milióna ľudí o tom, že je spomedzi všetkých kandidátov najlepšou voľbou.

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj na mierovom summite: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.