Založ si blog

Protestsong proti koronavírusu a lahôdka z menšinového knižného trhu

 

 

Naďalej sa pokúšam spájať nespájateľné. Monitorujem knižný trh na Slovensku, no zároveň reflektujem aj na neustále sa vyvíjajúcu krízovú situáciu.

 

Čo skorej? Prečo a ako? V noci som temer nespala. Ani vy? Sledujem čo to na sociálnej sieti, v rámci možností pozorujem aj reálny život v okolí. A situáciu sa evidentne nedarí upokojiť. Z ľudí cítiť strach a bezradnosť, šíria sa fámy a konšpiračné teórie. Iní sa naopak správajú úplne nezodpovedne a nijako im nejde do hlavy, prečo by naďalej nemali navštevovať priateľov a miesta, kam boli do minulého týždňa zvyknutí chodiť.

Príbeh mladej mamičky z facebooku ešte stále neviem celkom pochopiť. Priveľa  stresu a zmien naraz: malé deti, nový podnájom, nová práca a do toho zrušenie väčšiny predajní, vrátane jej práce. Prednedávnom opisovala, aké je všetko krásne a vracia sa na dráhu textárky a speváčky s plným elánom. A zrazu až enormný strach, fb ju desí, ide sa venovať rodine, lebo v týchto kritických časoch údajne už len na rodine záleží. Koniec písania, spievania…bye…

Osudy maďarskej menšiny na pozadí dejín.

 

Knižka, ktorú som sa vám na dnes rozhodla predstaviť, je rodinná sága.

Szomolai Tibor: Felvidéki saga. Už zo samotného názvu vám zrejme „docvaklo”, že ide o maďarsky písanú knihu. Autor žije a tvorí v Rimavskej Sobote. Jeho ďalší román opisuje podsvetie v Dunajskej Strede. Na vlani plánovaná beseda s čitateľmi v knižnici v Tornali sa zrušila. Kvôli chorobe.

Ono mi nejde o recenziu, ani o anotáciu. Svoje aktuálne dojmy z knihy som spísala už v maďarskom jazyku. A slovenský čitateľ maďarčinu málokedy ovláda. No keby aj, väčšinou nie na takej úrovni, aby sa začítal do takto komplexne prepracovaného historického románu. Pritom veľká škoda a skvelý román!

Na počiatok umiestnil autor Máriu. Symbolická postava, dvakrát sa vydá, porodí 4 deti a pochová postupne oboch mužov. V zákulisí prebieha prvá a druhá svetová vojna, transporty Maďarov zo Slovenska do Čiech a do Maďarska. To sa samozrejme nedeje bez drámy, sĺz, trhajú sa rodiny, ktoré ostávajú rozkúskované, oddelené štátnymi hranicami. Mečiarizmu autor pripisuje priveľký význam a už to zachráni len parádny záver s reprezentatívnym rodostromom, znovu zjednotenou rodinou a uistením sa vo vieru v Boha.

Koľko paralel so súčasným dianím. Moja sestra s neterkami bývajú v Maďarsku. Naposledy sme sa videli na MDŽ, a najbližšie kedy? Možno v máji?

Do toho sa nám ešte aj mení vláda. Skúseného „hasiča požiaru” krízy Pellegriniho vystrieda Matovič so svojím trnavským nárečím a absolútnou neskúsenosťou. Sulík a Kollár sa poškriepili už rovno v prvej televíznej debate. Remišová sa snaží pôsobiť seriózne, no dýcha z nej mladosť a pramálo skúseností. Rozpráva priveľa, no len o tom, čo mala vopred pripravené. A Kiska sa stiahol do ústrania. Trápi ho slabý výsledok vo voľbách, srdce, alebo korona?

Hlavne, že nám nová vláda sľubuje ďalšie sprísnenie pomerov. Ale čo tým vlastne majú na mysli?

Rozhodlo sa o zastavení distribúcie potravinových balíčkov pre ľudí v hmotnej núdzi, ale pitnú vodu by mali mať garantovanú. Ak sú hladní, nech sa aspoň napijú…

Prvý máj nemáme fakticky už roky, no tohto roku nebude zrejme ani Veľká Noc. A má vôbec zmysel rozosielať veľkonočné pohľadnice s prianím šťastných sviatkov?

Hlavne, že sme podľahli Pellegriniho osobnému šarmu a rátame na najbližšie dva týždne. Čo bude po dvoch týždňoch, nikto nevie. Možno nás nákaza minie, možno v nás už tíško pracuje. Možno skončím o 2 týždne v nemocnici ponechajúc svojich blížnych samých na seba. Nech sa sami popasujú s už aj takto napätým rodinným rozpočtom. Nech 16-ročná dcéra prevezme ženské práce…a tajne dúfať, že aj o kvietky a mačky bude dobre postarané.

Ono to z úst hokejistu ešte znelo krásne: Zdravie je prednejšie, než hokej. No ak tú frázu stupňujete, zachádzate do stále väčších absurdít. Zdravie je prednejšie, než rodina? Chlieb náš každodenný? Viera? Pieta? Na pohreboch sa majú zhromažďovať maximálne desiati. Doteraz bývalo zvykom skôr desiatky až stovky trúchliacich. Zo dňa na deň prichádzame prakticky o celý predošlý život. Schováme si tváre za šatky a masky. Len oči pre plač niet kam schovať.

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.