Založ si blog

Diabolský plán korunného princa

Ono je síce príjemné zahrabať sa v malinkom pieskovisku slovenskej politickej, či kultúrnej scény, ale bez globálneho pohľadu a bez pátrania po príčinách a súvislostiach nemáme ani najmenšiu šancu byť v obraze.

Súčasná situácia na Slovensku je ako z najhoršej tragikomédie: vďaka 17 úmrtiam na Covid 19 prichádzajú o prácu stovky až tisíce ľudí. Ceny potravín závratne vyleteli. Liter oleja stál pred krízou 1€, teraz už 1,50 až 1,90€!

Akosi kríva priama úmera. Z doterajších štúdií práva sme žili v predstave, že obrana má byť úmerná ohrozeniu. No toto na koronakrízu neplatí ani omylom. Kvôli desiatkam obetí si ochotne a bez premýšľania zdevastujeme celú ekonomiku.

A ľudia, čo doteraz žili z ruky do úst, budú nutení hladovať. Ak mali doteraz mäso na stole raz za týždeň, tak vďaka kríze môžu byť vďační, ak sa im dostane aspoň raz za mesiac.

No skúsme sa pozrieť z väčšej perspektívy. Nákaza vznikla v Čínskom meste Wu Jan, údajne z trhu s čerstvým mäsom. V samotnej Číne si vyžiadala cca

3000 obetí, no vo svete sa obete rátajú na státisíce. Nákaza najviac ublížila najrozvinutejším krajinám: USA, Španielsko, Taliansko, Veľká Británia.

V Saudskej Arábii sa nakazilo 150 členov kráľovskej rodiny. Ale faktu, že by arabské ženy nechodievali so zahalenými tvárami, kto už len uverí?

Vyľudňujú sa preľudnené oblasti, vyprázdňujú domovy dôchodcov a lôžka dlhodobo chorých.

Donald Trump poukázal na laboratórium v meste Wu Jan, kde sa experimentuje s netopiermi a odkiaľ sa nákaza mohla dostať do sveta. Samotnú Čínu obviňuje z neochoty zatvárať vlastné hranice a poukazuje na mohutné zisky, ktoré tejto krajine plynú z predaja zdravotníckeho materiálu. Ten rozvážajú v tonových nákladoch prakticky do celého sveta.

USA stoplo aj finančnú podporu WHO s odôvodnením, že organizácia zavádzala v informáciách o nákaze.

Z kriminálnych správ sa dočítame o nejednom synovi, ktorý zavraždil vlastného otca, či aj oboch rodičov. A čo odporuje teórii, že by sa vo svete mohla sformovať elita vplyvných a zdravých mladých ľudí, ktorí by považovali starcov a dlhodobo chorých za zbytočnú záťaž? Elita, ktorá by uvítala preriedenie najhustejšie zaľudnených oblastí. A možno aj úmrtie hladom najchudobnejších vrstiev?

V druhej svetovej vojne boli na muške Židia. No odkiaľ vieme, že v tej tretej to nie sú seniori a dlhodobo chorí ľudia?

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.