Založ si blog

Ľudia podceňujú koronu aj týranie

Boris Johnson leží na JIS. JE až zarážajúce počúvať jeho bývalé vyhlásenia, ako si s nakazenými podával ruky a ako by chorobou mala prejsť celá populácia. Naši ľudia hromžia na zákaz zhromažďovania sa. Chceli by cestovať na chaty, či otvárať penzióny. O domácom násilí a týraní sa takmer nerozpráva. Vinný je ten, kto tému otvára, nie ten, kto robí doma peklo žene aj deťom zo života….

 

Ja by som ozaj rada…na komentáre reagovala a diskutovala. Ale dá sa to?

Pozitívnych komentárov je neskutočne málo. Poteší, vyvolá úsmev. No čo ďalej?

O tom, že by ste čítali knihy, či dokonca práve tú, o ktorej je práve reč, sa nezmienil asi nik.

A aj to je veľavravné! Knižný trh stretol svoju najväčšiu krízu: ceny kníh padajú, predaj sa prakticky zastavil. Drobným kníhkupcom aj vydavateľstvám hrozí krach. Slováci sťahujú opasky a kniha je prvá na rane, bez ktorej si ten život dokážu predstaviť.

A ako mám reagovať na všetky tie nekultúrne až abnormálne komentáre?

Vraj „Som žena a som za zrušenie volebného práva žien.“

No čo iné sa dá od takého diskutéra očakávať? Nabudúce snáď príde s ďalšími nezmyslami typu:

„Som žena a som za upaľovanie bosoriek.“

Či „som žena a ženy si bitku od muža zaslúžia, ak nedržia hubu a krok“.

Teda sorry, no nečudujte sa, ak neviem ako a neviem načo by som vlastne mala prispievať aj do diskusie.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Ale poďme k tým dvom témam. Zľahčovanie korony? Už samotný minister Sulík ide pred kamery s názorom, že korona je len ďalšia chrípka, nijako viac nie nebezpečná. O rúškach sa diskutuje do nekonečna. Mnohé krajiny jej nosenie nenariadili, aj keď u nich na koronu umierajú ľudia- v desiatkach až stovkách denne. A každý bojovník prakticky za hocičo v týchto časoch si prihrieva vlastnú polievočku s tvrdeniami:

-Potraty sú horšie než korona!

-Hlad je horší než korona!

-Rakovina je horšia než korona!

…..

Príkladov je nespočet. Hľadajú sa zástupné problémy, obhajuje sa predošlý, dnes už nie celkom možný spôsob života.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Kráska z čias tureckých vojen. Foto:autor.

Rozprávka kráska a netvor je v mojich očiach ideálnou ilustráciou domáceho násilia. Ľudoví rozprávači zrejme hľadali happy end aj tam, kde ho niet. Tak vymysleli postavu krásky, ktorá sa vydá za netvora a ten sa premení na čarovného princa.

No už aj samotným tvorcom muselo byť nad slnko jasnejšie, že v realite opak je pravdou. Každá mladá, naivná a krásna žena túži po princovi na bielom koni. A keď získa dojem, že takého našla, spraví sa rozprávková svadba, pár sa nasťahuje na spoločný „zámok“. Tu sa však kráska zamkne, falošný princ odhodí sladké reči a plané sľuby, zámok zatemnie a z princa sa stáva netvor.

Zaujímavé sú tiež rozchody a opätovné spojenia takto postihnutých párov.

Ak kráska demonštratívne odíde, zbalí svoje deti aj to najdôležitejšie zo svojho života, netvor sa mení na žobráka. Vyvoláva, vyplakáva, zrazu mu chýbajú deti, zrazu si uvedomuje, ako ju „ľúbi a nechce stratiť“. Medové motúze pokračujú, až kým sa obeť znova neocitá na zámku, ktorý samozrejme zase raz otemnie a netvor ju bude mať znovu vo svojej moci.

Obdivujem ženy, ktoré sa z tohto bludného kruhu dokázali-dokážu vymaniť. Ktoré vedia, že násilie a týranie nie sú v poriadku.

Ktoré si dokážu uvedomiť, že žena nie je vec, ani otrok.

A manželstvo nespočíva na otroctve a bezmedznej právomoci „pána tvorstva“.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Zaujímavá bola komparácia medzi týraním a sadomaso.

Bolo to na nete, pred zhruba tromi rokmi. Pisateľ to opisoval naozaj pútavo:

Vraj v tyranii sú muž aj žena nešťastní. Nik nemá kontrolu nad vlastným životom, oboch zmietajú pudy a stále ničivejšie vášne.

Naopak o submisívno dominantných vzťahoch sa pisateľ vyjadroval prekvapivo pozitívne. Vraj v takomto vzťahu obe strany vedia do čoho idú, spôsobuje im potešenie a deľba rolí na pána a otroka zavádza do vzťahu harmóniu aj osobný rozvoj.

Vraj sme príliš slabé, aby sme samé dokázali byť dokonalé. Preto nad sebou potrebujeme pána, ktorý nás kontroluje a trestá. Ktorý nám vymeria 25 na holý zadok, či nás osprchuje v studenej vody. Aby sme sa poučili, boli lepšie, zdravšie,……

Zaujímavá teória. Nie som si celkom istá, či tieto vzťahy aj po rokoch naozaj fungujú. Či je naozaj až takou výhrou byť dlhé roky otrokyňou.

No top osprchovanie ľadovou vodou, ktorú tak radi chlapci a chlapi zneužívajú počas Veľkonočných sviatkov, našťastie tento rok odpadá.

Ostaňte Doma a užite si sviatky jari pre zmenu na suchu.

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.